1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

”Vi behöver säkra kollektivtrafiken för framtiden”

Coronakrisen
”Under rådande coronakrisen följer de flesta av oss Folkhälsomyndighetens rekommendationer. ”
"Vi behöver en väl utbyggd och fungerande kollektivtrafik som en viktig kugge i ett rättvist, jämställt och hållbart samhälle”
Foto: Roger Carlsson

Vi håller avstånd, vi tvättar händer och gör det vi kan utifrån våra olika förutsättningar. Men det vi gör ger också följder för välfärden och det vi betalar tillsammans. Det vi ser nu är att alltfler väljer att inte resa kollektivt som en direkt konsekvens för att minska smittspridningen. Helt rätt med de rekommendationer som råder, men det gör att kollektivtrafiken blöder och kräver statligt stöd.

Efter coronakrisen utbrott har antalet passagerare minskat kraftigt och med det även biljettintäkterna. I vårt län har dessutom trafiken krav på att vara finansierad med 50 procent från biljettintäkter. Något som vi i Vänsterpartiet menar måste ses över för att kunna skapa en avgiftsfri kollektivtrafik i framtiden. Då måste givetvis alla övriga kostnader som biljettsystem, försäljningskostnader och biljettkontroll mm och även en miljö- och klimatanslag finnas med i kalkylen.

Vi behöver en väl utbyggd och fungerande kollektivtrafik som en viktig kugge i ett rättvist, jämställt och hållbart samhälle och dessutom som en grundläggande förutsättning för många människors deltagande. Förutom att alla gynnas med minskad klimatpåverkan, förbättrad luft, bättre kollektivtrafik på landsbygden, mindre bilar i stadstrafiken och minskat tryck på parkeringsplatserna i centrum av våra städer, kan kollektivtrafiken även fungera som ett verktyg för jämlikhet. Därför behövs nu statligt stöd så att inte kollektivtrafiken avstannar helt och med det människors möjlighet att kunna resa till arbete och skola. Stöd behövs även för att rädda jobben för alla chaufförer, planerare och andra som bär upp kollektivtrafiken.

Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Vi behöver säkerställa kollektivtrafiken för framtiden, för miljö- och klimat, för landsbygden och jämlikheten i hela Kalmar län.

Lena Granath, fullmäktigeledamot Region Kalmar län

Läs mer

Sport

FBC-trio showade i första testet

Körde över seriekonkurrent.

Bildspel

Internt minitri på Varvsholmen: ”Formen känns okej”

Inget Minitri – men Kalmar RC:s medlemmar körde egen träningstävling.

Sport

Sport: Förflutet i West Bromwich – förstärker Berga

Spännande förstärkning till IFK Berga.

Kalmar

Gris fick panik och klämdes fast

Skulle slaktas hos KLS i Kalmar.

Kalmar

37-åring ströp frun medvetslös – hon ”tog hans manlighet”

Domen blir fängelse i två år.

Sommar

Badkorrarna rapporterar – så varmt är det i vattnet i dag

Rapporter och bilder från olika badplatser i länet.