”Vi behöver inte mer el när det blåser”
”Behovet av mer vindkraft blir allt större och tydligare”
Det är tvärt om. Vi behöver inte mer el när det blåser. Däremot behövs mer när det inte blåser och då duger inte vindkraft.
”I Energimyndighetens nya elektrifieringsscenario ökar andelen vindkraft från 17 procent år 2021 till 49 procent av elproduktionen år 2050”
Det kommer inte att ske. Med 49 procent av 349 TWh behövs 60 GW installerad effekt. Det motsvarar 12000 mer än 200 meter höga vkv.
Svenska folket kommer inte att gå med på att få vårt land, landskap och vårt välstånd så totalt förstört. Även miljöpartister säger nu nej till vindkraft i många kommuner.
Vindkraft producerar ungefär 10 GWh per kvkm landskapsyta. Det kan jämföras med kärnkraftverk som ger 10 000 GWh per kvkm. Således 1 000 gånger mer.
”… identifiera lämpliga landområden för vindkraft”
Det finns inga lämpliga områden. Alla är i varierande grad olämpliga.
”anslutningsavgifterna för havsbaserad vindkraft … gör elproduktionen dyrare”
Påståendet är fel tänkt och falskt. Det dyra havsbaserade nätet kostar oavsett om svenska folket skall betala på elfakturan, på skattsedeln eller i nätavgift.
” … utbyggd vindkraft, eftersom den har lägst kostnader”
Årsredovisningarna för vindkraftsparker som anlagts under åren 2017–2021 är ingen munter läsning. Räntabiliteten var minus 11 procent år 2021 och minus 15 procent år 2021. De tre stora tillverkarna Siemens, GE och Vestas redovisade förra året en förlust på motsvarande 50 miljarder kronor.
Vindkraftbranschen är således i kris. Låt den blöda sig till döds så som det en gång var tänkt att kärnkraften skulle göra.
För O3 i Oskarshamn var tiden från beslut till infasning på nätet 5 år. Det borde vi kunna upprepa.
Jag anser att ni forskare och ingenjörer bör ägna er åt att med kärnkraft som källa till processvärme framställa syntetiska bränslen. Det är en av få vägar som kan bli långsiktigt hållbar. Sluta att jaga nyttig koldioxid. Var i stället sparsamma med jordens alla resurser. Konsekvensbeskrivning och alternativa överväganden är vad våra politiker bäst behöver för bra beslut.
Jag känner förtvivlan över den politisering som skett vid svenska universitet, institutioner, SVT med mera. Utarmning av kompetens har blivit följden. De fem författarnas alster visar att jag har rätt.
Lars Cornell, klimatekonom