Annons

”Vi är i gång”

Beredskap
Nu pågår Beredskapsveckan i hela Sverige. Det är en vecka för att öka människors motståndskraft inför kriser och krig. Det handlar i grund och botten om hur vi, alla tillsammans, klarar av situationer när samhället inte fungerar som vi är vana vid och förväntar oss.
Debatt • Publicerad 25 september 2024
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Ett starkt civilt försvar består av allt som behöver fungera i samhället, som inte är en del av det militära försvaret.”
”Ett starkt civilt försvar består av allt som behöver fungera i samhället, som inte är en del av det militära försvaret.”Foto: Stefan Jerrevång / TT

Från att el, dricksvatten, vägar, finansiella tjänster eller mobilnät slås ut till det yttersta hotet – att Sverige angrips av främmande makt. I år är temat för Beredskapsveckan Sätt i gång! – och det har vi gjort.

Vi är myndighetschefer i det svenska krisberedskapssystemet och det civila försvaret och vi ser utmaningarna bli allt fler och allt större. Det är en osäker tid vi lever i och en bredd av hot vi ska förebygga, förbereda oss för och hantera tillsammans. Sverige behöver klara kriser och svåra påfrestningar i fredstid, inte minst till följd av klimatförändringen.

Annons

Samtidigt kan vi inte utesluta att det kan bli krig i vårt land. Därför behöver hela totalförsvaret, det militära och det civila försvaret tillsammans, stärkas för att minska risken för ett angrepp.

”Ett starkt civilt försvar består av allt som behöver fungera i samhället, som inte är en del av det militära försvaret. Ytterst ingår vi alla i det civila försvaret. Vi gör det genom den beredskap vi har själva, med vår familj och våra grannar – men också som medarbetare, arbetsgivare och företagare.”
Ann Holmlid, tf landshövding Östergötland tillika tf civilområdeschef Sydöstra civilområdet.

Vi och våra myndigheter har ett särskilt ansvar. Vi har regeringens och riksdagens uppdrag att driva på det gemensamma arbetet för att bygga ett motståndskraftigt Sverige och ytterst att förbereda vårt land för krig. Och vi är igång:

# Vägar och järnvägar behöver fungera och kunna repareras oavsett samhällstillstånd. Trafikverket har tillsammans med leverantörer inom basunderhåll väg och järnväg testat och anpassat en metod för hur vi kan säkerställa försörjning av varor och tjänster under höjd beredskap.

# Socialstyrelsen bygger beredskapslager för att trygga försörjningen av läkemedel och sjukvårdsprodukter: Vi ser till att ha robusta avtal och ser över tillredningsberedskapen och produkterna börjar nu rulla in i våra lager.

# Inom det sydöstra civilområdet genomförs bland annat övningar tillsammans med Försvarsmakten, statliga myndigheter, kommuner och regioner. Vi stärker förmågan att utföra våra uppdrag under störda förhållanden, och förbereder oss för att kunna ge civilt stöd till allierade trupper i Sverige, så kallat värdlandsstöd.

Det är viktiga steg på vägen, men det räcker inte. Ett starkt civilt försvar består av allt som behöver fungera i samhället, som inte är en del av det militära försvaret. Ytterst ingår vi alla i det civila försvaret. Vi gör det genom den beredskap vi har själva, med vår familj och våra grannar – men också som medarbetare, arbetsgivare och företagare. Det betyder att vi alla har ett ansvar och behöver göra vår del. Många är redan i gång – men vi behöver bli fler och göra mer.

Ett första steg kan vara att se om din kommun har aktiviteter i samband med Beredskapsveckan som du kan delta i, gå igenom din egen hemberedskap eller lära dig mer om ditt företags roll och ansvar. Avslutningsvis vill vi påminna om att utgångsläget är bra. Sverige är ett i grunden välfungerande samhälle och vi lär oss och utvecklas av de påfrestningar vi nu möter. Tillsammans har vi goda förutsättningar att leverera vårt allra bästa i kris – och, ifall det värsta händer, i krig.

Ann Holmlid, tf landshövding Östergötland tillika tf civilområdeschef Sydöstra civilområdet

Caroline Asserup, generaldirektör Energimyndigheten

Daniel Barr, generaldirektör Finansinspektionen,

Annons

Annica Sohlström, generaldirektör Livsmedelsverket

Magnus Hjort, generaldirektör Myndigheten för Psykologiskt Försvar

Charlotte Petri Gornitzka, generaldirektör Myndigheten för Samhällsskydd och beredskap

Petra Lundh, rikspolischef Polismyndigheten

Dan Sjöblom, generaldirektör Post- och telestyrelsen

Katrin Westling Palm, generaldirektör Skatteverket

Björn Eriksson, generaldirektör Socialstyrelsen

Roberto Maiorana, generaldirektör Trafikverket

Erik Thedéen, riksbankschef, Riksbanken

Annons
Annons
Annons
Annons