Vi är alla människor

Det finns fler än 60 000 personer med epilepsi i Sverige.
Debatt • Publicerad 14 juni 2013

Epileptiska anfall orsakas av övergående störningar i hjärnans nervceller. Epileptiska anfall börjar alltid mycket plötsligt. De kan vara från sekunder till minuter och slutar av sig själva. 2 037 patienter sökte epilepsivård hos landstinget i Kalmar län åren 2011 och 2012.

Det var inte så länge sedan som man sammankopplade epilepsi med galenskap. I Sverige har vår syn på epilepsi förändrats betydligt bättre men det finns fortfarande brist på kunskap om epilepsi hos allmänheten och myndigheter. Själva anfallet är inte det största problemet, utan hur man bemöts av andra människor och omgivningen.

Erfarenheter hos epileptiker bevittnar att attityder förändrats negativt så fort de berättat öppet om sin epilepsi. Människor blir mobbade på grund av sin sjukdom, en del blir uppsagda från sina jobb och en del upplever att människor tar avstånd från dem. Rädslan och skammen blir vardag. Epileptiker är vanliga människor som lever normala liv som alla andra människor i vårt samhälle.

Diagnosen epilepsi förändrar ens liv totalt. Vissa drömmar går i graven för en del av oss samtidigt som vi får möta fördomar som sätter vassa klor i vår psykiska och fysiska hälsa. Rädslan att få ett anfall på offentliga platser plågar oss ständigt. Ibland får vi läsa i massmedia hur illa behandlade epileptiker i vårt samhälle är. Att polisen i Skåne använder pepparsprej på epileptiker, att en student på Linnéuniversitetet hindras att delta i undervisning på grund av sin epilepsi, att en kvinna blir rånad efter att ha fått ett anfall. Den negativa synen på epilepsi har inte försvunnit.

Det är dags att ändra våra attityder om epilepsisjuka människor. Landstinget bör årligen ge ut information om epilepsi och erbjuda utbildning i första hjälpen till arbetsgivare, myndigheter, universitets- och skolpersonal. Okunskapen måste bemötas med kunskap. Blunda en sekund och föreställ er att det är ni eller en nära familjemedlem som är drabbade. Hur vill ni att allmänheten ska bemöta er?

Ronja Ismail , ordförande, Folkpartiet Nybro

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.