Annons

”Vart tog fredsarbetet vägen?”

Politik
Ett land, Palestina, under ockupation i mer än 75 år ,en ”tvåstatslösning” som misslyckats, en värld som fokuserar mer på skuld och där man gör skillnad på effekterna av samma slags våld beroende av vem som utför det.
Debatt • Publicerad 21 oktober 2023
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Lidandet och mördandet kan inte rättfärdigas med vare sig det ena sättet eller det andra.”
”Lidandet och mördandet kan inte rättfärdigas med vare sig det ena sättet eller det andra.”Foto: Thibault Camus

Terrorstämplade organisationers våld anses vara allvarligare än ”Krigsherrars” mördande som genomförs med samma metoder som till exempel i Ukraina. Kanske är det till och med så att ett land inte kan terror stämplas utan bara individer och grupper?

Lidandet och mördandet kan inte rättfärdigas med vare sig det ena sättet eller det andra. Det är som i alla krig kvinnor, barn och äldre som drabbas. Cirka 30 procent av världens länder deltar just nu i väpnade konflikter i ett läge när behovet är som störst för nedrustning, en ny världsordning och en förändrad ekonomisk världspolitik som är grön.

Annons

Samtidigt pågår en upprustning i världen som aldrig förr – inte minst i vårt land där nedrustning av välfärden och miljöarbetet har tagit kraftiga steg tillbaka för att kunna möta NATOS krav på stor vapen kapacitet.

Kvinnors insats för världsfreden I Sverige har kvinnor med stor framgång drivit fredsarbetet och vi har fått Nobels Fredspris två gånger. Mot den bakgrunden borde vi haft en öppen debatt och allmänna val om anslutningen till NATO. Vi skulle kunna fortsätta att vara en fredskämpande nation. Sångaren Zara Larsson tar ställning som en av få för det totalt fastlåsta läget för Palestinierna.

Hon begärde att Palestinafrågan skulle hanteras som Ukrainafrågan utan dubbelmoral Hon blev brutalt attackerad för sina åsikter med kommentarer på nätet där 95 procent är negativa och kräver att hon skall ta tillbaks det hon uttalat. Dubbelmoral.

Vi har fortfarande så dåligt samvete för försöken att utrota judarna under andra världskriget att vi inte vill bli bedömda som antisemiter och därför inte tänker utan hamnar i en rädslans retorik istället. Vi borde objektivt granska vad som händer i Ghaza mellan Israel och Hamas och se hur har de 75 åren varit och ta ställning istället för att ensidigt stå bakom Israel eller vara rädda, ligga lågt och vara tysta.

För att motverka det fortsatta lidandet behövs en omedelbar ny fredsstyrka från FN med målet att två stater kan leva vid sidan av varandra med respekt

Margaretha Lööf-Johanson, distriktsläkare

Annons
Annons
Annons
Annons