GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

"Vårt robusta valsystem förhindrar påverkan”

Valet 2022
”På många sätt har vi en stark demokrati i Sverige. Vi har ett högt valdeltagande och vi har en hög tillit till demokratins institutioner, till medierna och till våra medmänniskor. Demokratins förankring är självklar för de flesta av oss.”
Debatt • Publicerad 10 september 2022
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Att gå och rösta är inte bara en rättighet, utan också en skyldighet och ett ansvar i ett demokratiskt system.”
"Att gå och rösta är inte bara en rättighet, utan också en skyldighet och ett ansvar i ett demokratiskt system.”Foto: Fredrik Sandberg/TT

Men samtidigt sker en utveckling på många håll runt omkring i världen som gör att vi varje dag behöver påminna oss om hur värdefull vår svenska demokrati är.

Demokratifrågan är högaktuell nu när valdagen närmar sig. Att gå och rösta är inte bara en rättighet, utan också en skyldighet och ett ansvar i ett demokratiskt system.

Tyvärr är det inte en självklarhet i många länder. En internationell undersökning visar att det nu är tre gånger fler länder som rör sig mot ett auktoritärt styre jämfört med hur många som rör sig mot ett demokratiskt styre. Ett annat institut konstaterar att vi under de senaste åren har tappat de framsteg som har skett under 30 år av demokratisk utveckling.

Länsstyrelsen Kalmar län, Kalmar län, Länsstyrelsen.

Peter Sandwall, landshövding Kalmar län
Länsstyrelsen Kalmar län, Kalmar län, Länsstyrelsen. Peter Sandwall, landshövding Kalmar länFoto: Herman Rydeberg
”Det kanske största hotet mot demokratin är att vi tar den för given. Därför behöver fler bli delaktiga och bidra till att syresätta demokratin med idéer och perspektiv. Det offentliga samtalet behöver präglas av ideologisk och sakpolitisk debatt där vi är varsamma med språket.”
Peter Sandwall, landshövding.

I Sverige påverkas vi ofrånkomligen av dessa strömningar. Och även om svensk demokrati står sig stark i jämförelse så märker även vi av ett hårdnande debattklimat. Vi ser exempel på demokratiska utanförskap där alltför många varken deltar eller känner sig delaktiga. Vi vet också att vi behöver vara vaksamma på försök från både enskilda aktörer och främmande makt att påverka vår samhällsdebatt.

Detta är utmaningar som vi måste möta tillsammans.

En grundbult i vår demokrati är själva valsystemet. Det svenska valsystemet är decentraliserat, manuellt och transparent. Det är viktigt för det gör det i stort sett omöjligt för någon enskild aktör att påverka slutresultatet. Vårt valsystem innebär att:

# Valet är decentraliserat i och med att det sker lokalt över hela landet i cirka 6 000 vallokaler.

# Alla röster räknas manuellt och kontrollräknas av olika personer minst två gånger. En valsedels giltighet kontrolleras också i flera led.

# Både röstmottagningen och rösträkningen i varje valdistrikt samt den slutliga rösträkningen hos länsstyrelserna är offentliga, det vill säga alla kan besöka arbetet och se hur det bedrivs.

# Alla valsedlar sparas till dess att nästkommande val har vunnit laga kraft.

Många tycker att detta system verkar omodernt i vårt digitaliserade samhälle, men det är just detta som gör det så svårt att påverka valresultaten. Och det är därför som alla medborgare ska känna sig trygga i att vi i Sverige genomför våra val på ett robust och rättssäkert sätt.

Det kanske största hotet mot demokratin är att vi tar den för given. Därför behöver fler bli delaktiga och bidra till att syresätta demokratin med idéer och perspektiv. Det offentliga samtalet behöver präglas av ideologisk och sakpolitisk debatt där vi är varsamma med språket. Den personliga integriteten behöver värnas och vi ska inte ha ett demokratiskt samtal som präglas av hot och hat.

I morgon är det valdag. Då ska vi välja vilka som ska representera oss och fatta beslut som direkt påverkar oss under kommande mandatperiod, både i kommun, region och riksdag. I morgon är också tillfället att uppmärksamma och fira vår svenska demokrati. Ett högt valdeltagande är det finaste betyg en livskraftig demokrati kan få. Låt oss hjälpas åt med det - varje röst spelar roll och varje röst räknas!

Peter Sandwall, landshövding

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.