Annons

Vart går hbtq-rörelsen nu

Hbtq-rörelsen
”Vi har ett Sverige där det fortfarande inte är helt självklart att kunna leva sitt eget liv fritt och öppet som hbtq-person i trygghet och utan diskriminering. Vi kan inte luta oss tillbaka, vi kan inte stanna.”
Publicerad 10 april 2019
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Vi behöver jobba hårt för att EU:s medlemsländer ska godkänna varandras äktenskap”, dagens debattörer lyfter in hbtq-frågorna i den pågående EU-valrörelsen.
”Vi behöver jobba hårt för att EU:s medlemsländer ska godkänna varandras äktenskap”, dagens debattörer lyfter in hbtq-frågorna i den pågående EU-valrörelsen.Foto: SUVAD MRKONJIC

I år är det ett jubileumsår för alla som är engagerade i hbtq-frågor. Det är 50 år sedan kravallerna vid Stonewall Inn i New York som blev startpunkten för den moderna hbtq-rörelsen och den globala Pride-rörelsen. Det är 40 år sedan Socialstyrelsen i Sverige avskaffade sjukdomsstämpeln på att vara homosexuell. 

För Öppna Moderater är det också jubileum. Det är 40 år sedan Gaymoderaterna startade som en av de första partipolitiska föreningarna för hbtq-personer i Sverige.

Det har runnit mycket vatten under broarna under åren. Det har tagits stora steg framåt för hbtq-personers rättigheter och möjligheter att leva fria liv. Men det är inte tid att luta sig tillbaka. I firandet av årets olika jubileer ska vi inte glömma att hela tiden lyfta blicken och se framåt. Det finns mer att göra i Sverige, i resten av Europa och i världen. Vi kan inte stanna.

Annons

I Sverige har vi fortfarande inte en familjepolitik som ger samkönade par samma rättigheter som olikkönade. Vi har en situation där hatbrotten inte bekämpas med tillräcklig kraft, där unga hbtq-personer utsätts för hedersförtryck och våld och där den psykiska ohälsan är större i hbtq-gruppen än i andra grupper. Vi har ett Sverige där det fortfarande inte är helt självklart att kunna leva sitt eget liv fritt och öppet som hbtq-person i trygghet och utan diskriminering. Vi kan inte luta oss tillbaka, vi kan inte stanna.

, distriktsordförande Öppna Moderater Sydost.
, distriktsordförande Öppna Moderater Sydost.Foto: Mattias Mattisson
”Vi behöver sätta fokus på att hårt bekämpa hatbrott. Vi måste sätta ner foten och stoppa hedersförtrycket.”
”Sophia Ahlin, distriktsordförande Öppna Moderater Sydost”

Med ett val till Europaparlamentet runt hörnet kan vi se att det fortsatt finns mycket att göra i Europa. Diskriminering som fortgår. Den fria rörligheten som inte fungerar fullt ut då äktenskap inte gäller i vissa länder och föräldraskap kan upphöra vid gränser. Hatbrott och otrygghet som kommer i spåren av att populister och extrema grupper till höger och vänster använder hbtq-personer som måltavla. Vi kan inte luta oss tillbaka, vi kan inte stanna.

På den globala scenen sker glädjande framsteg på sina håll men även rejäla bakslag. För allt för många människor är livet som hbtq-person ett enda mörker. I 70 länder är det kriminellt att vara hbtq-person. Samkönade relationer kan ge långa fängelsestraff och i 11 länder dödsstraff. Det är obegripligt 2019. Vi kan inte luta oss tillbaka, vi kan inte stanna.

Hbtq-rörelsen tillsammans med alla goda krafter som står upp för att alla har rätt att forma sina egna liv och vara fria måste fortsätta kämpa.

Frihet vinner i längden men inte utan att vi alla gör vårt för att bidra. 

Det finns en hel del att ta tag i. Sverige behöver få på plats en modern familjepolitik som gör det möjligt att bilda familj för fler. Vi behöver sätta fokus på att hårt bekämpa hatbrott. Vi måste sätta ner foten och stoppa hedersförtrycket. Vi behöver ha fokus på att komma åt den psykiska ohälsan. Transpersoners liv behöver underlättas genom att lagar moderniseras och anpassas till verkligheten som den ser ut. Det är vårt Sverige. Det är vad vi står för.

I Europa behöver vi samverka för att anti-diskrimineringsarbetet fullt ut ska skydda hbtq-personer och att hatbrotten bekämpas i hela Europa så att hbtq-personer kan leva tryggt från Valetta till Rovaniemi. Vi behöver jobba hårt för att EU:s medlemsländer ska godkänna varandras äktenskap så att hbtq-personer och regnbågsfamiljer kan åtnjuta den fria rörligheten fullt ut. Det är vårt Europa. Det är vad vi står för.

Internationellt måste Sverige vara en skarp röst för att hbtq-personers rättigheter är mänskliga rättigheter i alla lägen och på alla arenor. Vi behöver också ge hbtq-personer på flykt en ärlig chans med rättssäkra asylprocesser och utrymme som kvotflyktingar. Vårt Sverige ska vara frihetens och förnuftets fanbärare. Det är vårt Sverige i världen. Det är vad vi står för. 

Hbtq-rörelsen och alla vänner och allierade har inte råd att luta sig tillbaka eller stanna.

Vi måste fortsätta framåt för att varje människa ska kunna leva i trygghet och frihet oavsett sexuell läggning, könsuttryck eller könsidentitet vart än i världen vi befinner oss.

Sophia Ahlin, distriktsordförande Öppna Moderater Sydost

Fredrik Saweståhl, förbundsordförande

Alexandra Ward Slotte, förbundsstyrelseledamot

Annons

Kim Nilsson, distriktsordförande Öppna Moderater Stockholm

Alexander Boström, distriktsordförande Öppna Moderater Västernorrland

Adam Fält, distriktsordförande Öppna Moderater Västmanland

, Moderaternas hbtq-förbund

Annons
Annons
Annons
Annons