Annons

"Världen behöver mer kärlek - inte mindre”

Prideveckan
”Denna vecka är det Pride-vecka i länet, en vecka där fokus sätts på en del av vårt samhälle som behöver få synas mer. Genom att utbilda via föreläsningar, debatter och aktiviteter får vi alla kunskap och förståelse kring hur det är att leva som hbtqi-person i länet”
Debatt • Publicerad 3 september 2021
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Ingen ska få ett sämre bemötande eller bli osynliggjord för att kunskapen saknas hos verksamheterna.”
"Ingen ska få ett sämre bemötande eller bli osynliggjord för att kunskapen saknas hos verksamheterna.”Foto: Mattias Rubin

En vecka då vi sätter särskilt fokus på hbtqi-frågorna är det självklart att våra partier vill vara med och bidra. Anledningen, jo frihet att få vara den du är och älska vem du vill är absolut grundläggande i våra partier. Vi arbetar med dessa frågor även de resterande 51 veckorna under året och vi tycker det är självklart att alla ska ha lika rättigheter oavsett kön, könsidentitet eller sexuell läggning.

Det ska vara självklart att kunna vara trygg och inte riskera att utsättas för hatbrott. En rädsla som tyvärr är en del av vardagen för många hbtqi-personer i Kalmar kommun.

Hanne Lindqvist (M)
Hanne Lindqvist (M)Foto: Mats Holmertz
”Det ska vara självklart att kunna vara trygg och inte riskera att utsättas för hatbrott. En rädsla som tyvärr är en del av vardagen för många hbtqi-personer i Kalmar kommun.”
Hanne Lindqvist (M), oppositionsråd
Annons

Idag lever allt för många hbtqi-individer otryggt och därför måste vi ta krafttag mot hat- och hedersbrott. 30 procent av unga hbtqi-män med utrikes födda föräldrar säger att de skulle ”straffas hårt” om de kom ut. Hat- och hedersbrott mot htbqi-personer anmäls i hundratal årligen, trots befarat stora mörkertal. Poliserna behöver bli fler och mer närvarande. Hedersscreening behövs i elevhälsovården och heders- och hatbrott måste prioriteras upp.

Det är väsentligt med maktskifte i Sverige för att på allvar ta tag i trygghetsfrågorna liksom här i Kalmar för att kunna satsa mer på det förebyggande arbetet. I Kalmar kommun innebär det bland annat att det är extra viktigt att förstärka arbetet med hbtqi-frågor i våra utsatta områden. Just eftersom forskning visar att just i den typen av områden är det som svårast att leva fritt.

Under Alliansåren kom mycket lagstiftning på plats och nu ligger det stora arbetet i att utveckla beteende och attityder. Fortfarande är hbtqi-individer mer utsatta för psykisk ohälsa och fortfarande känner många ungdomar sig obekväma i att vara sig själva.

Enligt Friends årliga kartläggning har var fjärde elev i mellan- och högstadiet varit utsatta för kränkningar i skolan under det senaste året. Här måste vi agera och ställa upp för våra unga. Skolan måste få vara en trygg plats för alla där vi har nolltolerans mot mobbning och andra kränkningar.

I Kalmar kommun behöver vi fortsätta arbetet med att öka hbtqi-kompetensen, för att alla – i skolan, socialtjänsten, äldreomsorgen, fritidsverksamhet och i alla andra verksamheter inom kommunen – ska behandlas på ett professionellt och respektfullt sätt utifrån sina egna individuella förutsättningar och behov. Ingen ska få ett sämre bemötande eller bli osynliggjord för att kunskapen saknas hos verksamheterna.

Kalmar kommun har kommit en bit i detta arbete, främst genom att utbilda chefer men nu måste nu vi se till att detta arbete tar ny fart och inkluderar fler personalgrupper. En del i det arbetet är att uppdatera och utvärdera Kalmars hbtq-handlingsplan för att säkerställa att vi gör rätt saker. Här behöver vi även bli bättre på att kroka arm med civilsamhället och dra nytta av deras erfarenhet och kompetens.

Hanne Lindqvist (M), oppositionsråd

Lotta Wahlmino (L), oppositionsråd

Christopher Dywik (KD), gruppledareKalmar

Annons
Annons
Annons
Annons