GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

"Vården måste botas”

Sjukvård
”Köerna till vården är olagligt långa och mycket smärtsamma - lidandet speglades senast i Dagens Nyheter, där Torbjörn i Umeå väntat på operation i två år och sörjer att han inte kan åka skidor eller promenera.”
Debatt • Publicerad onsdag 06:00
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
" Ingen anställd ska få en klump i magen när ytterligare en patient skrivs in på avdelningen.”
" Ingen anställd ska få en klump i magen när ytterligare en patient skrivs in på avdelningen.”Foto: ERIK SIMANDER

Orken försvinner när en människa inte får den vård hon behöver, många kan inte längre göra det de älskar och tycker om. Just Torbjörn orkar inte ens längre sjunga.

Det är alltför långt till vården - och inte bara till operation. Många måste sitta redo med telefonen klockan 07:58 för att ha en chans till en läkartid, trots att en personlig läkarkontakt borde ha varit verklighet i decennier vid det här laget. Det är olyckligt att en (S)-regering avskaffade Liberalernas husläkarlag. Men vi ger oss inte, inte då och inte sedan: personlig husläkare ska nu äntligen bli en självklarhet.

Erfarenheter från vår granne Norge är omöjliga att blunda för. Där finns kontinuiteten och relationerna med sjukvården. Ingen frustration över att återkommande behöva förklara sin sjukdomshistoria, vilka mediciner man tar och så vidare. Akutbesöken är 30 procent färre och dödligheten 25 procent lägre. För många av oss löser en husläkarreform med andra ord stora irritationsmoment, men för den som lider av flera kroniska sjukdomar eller har skör hälsa är reformen livsavgörande: den innebär att oro och risker byts mot liv och livskvalitet.

Samtidigt ska det bli fler vårdplatser på sjukhusen. Sveriges sjukhus har betydligt färre vårdplatser per 100 000 invånare än både Danmark och Norge, samtidigt som anställda här behöver tampas med byråkrati och oanständiga it-system. Ingen anställd ska få en klump i magen när ytterligare en patient skrivs in på avdelningen, men detta kräver b e t y d l i g t bättre marginaler än idag – beläggningsgraden ska inte övergå 85 procent.

Vårt mål är att Sverige ska ha lika tätt med vårdplatser som våra nordiska grannländer. De behövs för ett omtänksamt samhälle i fred och de är den enda vägen framåt för att klara kris eller krig. Därför är det bra att regeringen satsar på just detta. Vi liberaler lovar att särskilt arbeta för hållbara arbetspass med patienten i centrum och för fler små vårdmottagningar i förort och bruksort.

Arbetsvillkor för fler vårdplatser i hela landet, en personlig läkarkontakt och en stark primärvård var du än bor – det är våra viktigaste steg på vägen mot vård att lita på. Vården måste botas för att vi ska få god vård. Ingen ska vara rädd för framtiden. Svårare än så är det inte.

Johanna Wyckman (L), Förbundsordförande Kalmar län

Lina Nordquist (L), sjukvårdspolitisk talesperson

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.