GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

”Vård ska vara jämlikt och inte bara ges till dem som orkar kämpa mest”

Att ha en fungerande Barn – och ungdomspsykiatri (BUP) ska vara en viktig prioritet för politikerna som styr i Region Kalmar län. Barn och unga som söker sig till BUP har både behov av stöd och behandling utifrån psykisk ohälsa, men också utifrån behov av neuropsykiatriska utredningar.
Debatt • Publicerad 13 juli 2022
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Att ha en fungerande Barn – och ungdomspsykiatri (BUP) ska vara en viktig prioritet för politikerna som styr i Region Kalmar län”, skriver debattören.
"Att ha en fungerande Barn – och ungdomspsykiatri (BUP) ska vara en viktig prioritet för politikerna som styr i Region Kalmar län”, skriver debattören.Foto: PeO Larsson

Vi lever i en tid när allt fler barn och unga behöver söka psykiatrisk vård, både via specialistnivå men också via första linje, som primärvården. Ökningen av psykisk ohälsa bland barn och unga innebär att behovet av stöd och behandling behöver kunna tillgodoses snabbt för att minska lidandet, men också för att arbeta förebyggande innan den psykiska ohälsan eventuellt blir värre och därmed innebär mer omfattande vårdinsatser.

I arbetet med att försöka minska den psykiska ohälsan måste tillgängligheten till både Barn- och ungdomshälsan och Barn- och ungdomspsykiatrin öka ytterligare. Genom att införa vårdval inom BUP kan barn och unga söka sig till privata vårdgivare, eller till regioner där vårdköerna är kortare än i Kalmar län, för att snabbare få hjälp. Vikten av att barn och unga inte ska behöva vänta på hjälp angående psykisk ohälsa måste vara en av kommande satsningar inom regionen.

En annan viktig del är att göra personalsatsningar som i sin tur leder till ökad tillgänglighet. För att kunna tillgodose alla barn och ungas behov av tillgång till BUP, behöver det också finnas tillräckligt med personal. Vidare behöver personalen också få medel och förutsättningar för att kunna ha goda och välfungerande samarbeten med både skola och socialtjänst.

I mitt nuvarande jobb som socialsekreterare har jag gång på gång stött på den ofantligt långa vårdkön till BUP när barn och unga har behov av neuropsykiatriska utredningar. Barn och unga i behov av neuropsykiatrisk utredning har inte tid att vänta på att politiker längre fram ska fatta bra politiska beslut. De behöver hjälp snabbt och hjälpen behöver ske effektivt. Det är oacceptabelt att vissa barn och unga får vänta längre än ett år på att få påbörja sin utredning. Barnet och familjen får därmed fortsätta kämpa utan stöd från samhället såväl hemma, som i skolan och i andra sammanhang för att barnet ska få möjlighet att delta i livet på samma sätt som andra barn. Många gånger hamnar ett enormt ansvar på föräldrarna att kämpa med både vården och skolan för att just deras barn ska få den hjälp och stöd barnet behöver. Vård ska vara jämlikt och inte bara ges till dem som orkar kämpa mest när samhällets ansvar brister.

Moderaterna i Region Kalmar län och jag förstår vikten av en fungerande Barn- och ungdomspsykiatri. Lägg din röst på oss i regionvalet i september.

Emma Lilliehorn, kandidat i regionvalet för Moderaterna

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.