Annons

"Våra välfärdssatsningar underminerar successivt vår välfärd”

Välfärd
De som förutsätts svara för vår välfärd, skola, vård, skydd och omsorg, anställda i den offentliga sektorn i olika nivåer, har det i verkligheten satsats ordentligt på, när det gäller olika förmåner i form av bland annat ledigheter.
Debatt • Publicerad 4 juni 2023
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Höj lönerna så stannar nog sjuksköterskorna”. Detta är verkligen som att sätta ett plåster på det sår som redan har ett sådant.”
”Höj lönerna så stannar nog sjuksköterskorna”. Detta är verkligen som att sätta ett plåster på det sår som redan har ett sådant.”Foto: Jessica Gow/TT

Dagligen kan vi i olika medier läsa om stora brister i sjukvården och äldrevården och där bristen på personal anförs som den främsta orsaken – och att det är svårt att få ihop bemanningen från dag till dag. Bristen på poliser som verkligen är i tjänst och verkar ute i samhället är också stor.

Regeringar och övriga politiker verkar dock göra sitt bästa för att hålla de anställda borta från jobbet genom att driva igenom reformer av olika slag som är förmåner för de anställda.

Annons

Framför allt genom att ge välfärdsförmåner, såsom ledigheter av många anledningar där bland annat ”barnens bästa” har blivit ett viktigt argument.

Det senaste förslaget från regeringen, att föräldrar skulle få vardera ytterligare en veckas betald ledighet för att kunna vara tillsammans med sina barn känns inte övertänkt. Ytterligare anställda, som sjukvårdspersonal och poliser med flera kommer då att vara borta från sina jobb under de här veckorna, vilket påverkar de som behöver sin välfärd mest.

De fackliga organisationerna har i löneförhandlingar också passat på att förbättra de anställdas förmåner och villkor, och som också påverkar de anställdas skäl att vara på jobbet negativt.

Samtidigt förklarar man bristen på personal med att lönerna är för låga. ”Höj lönerna så stannar nog sjuksköterskorna”. Detta är verkligen som att sätta ett plåster på det sår som redan har ett sådant.

Men det här vet väl alla? Att man måste ha minst tre (3) anställda för att ha en (1) i tjänst!?

Att man ofta får vänta flera månader på att få en enkel operation gjord inom sjukvården!

Jag tycker inte folk som är hemma av något skäl behöver ha dåligt samvete – men, du får då inte gnälla om sjukvården (akuten, operationer, cancervård, liksom polis, skola och omsorg) inte direkt tar hand om dig, ingriper direkt vid brott och ser till att du får din operation inom rimlig tid.

Till sist tycker jag nog att våra så kallade oberoende medier – SVT, SR och dagspressen, någon gång kunde upplysa oss om varför saker och ting förhåller sig som de gör och inte bara att de gör det.

Sivert Axelsson, pensionär

Annons
Annons
Annons
Annons