GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

”Vår uppfattning är tydlig - vinstjakten hör inte hemma i svensk välfärd”

Våra gemensamma skattepengar ska gå till att göra skolan, vården och omsorgen bättre. Välfärden är till för våra barn, elever och äldre – inte för att berika ägarna. I vårt starka samhälle går skattepengar till det som de är avsedda för och inte till obegränsade vinster för några få.
Debatt • Publicerad onsdag 12:00
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Allt fler blir allt äldre och andelen äldre i befolkningen ökar. Att vi får leva längre är en stor framgång för vårt samhälle. Men det ställer också höga krav på vår välfärd.

Andreas Erlandsson (S), kommunstyrelsens ordförande.
Andreas Erlandsson (S), kommunstyrelsens ordförande.
Foto: Roger Carlsson

Liberalerna och Kristdemokraternas budgetförslag i Oskarshamns kommun innehåller ett förslag om att kommunen ska utreda att de kommunala äldreboendena ska privatiseras. Vid kommunfullmäktiges sammanträde förklarade Liberalerna vad det skulle innebära och vilka äldreboenden de vill privatisera.

Liberalernas och Kristdemokraternas förslag är att privatisera Solbacka och Hantverksgatan och att det ska leda till att kommunens kostnader minskar med 10 miljoner kronor per äldreboende. Liberalerna hävdar att en minskning på 20 miljoner kronor inte ska påverka undersköterskorna och vårdbiträdenas arbetsmiljö och därmed den omsorg som de boende får. Vi tror tvärtom att Liberalernas och Kristdemokraternas förslag kommer att innebära att undersköterskorna och vårdbiträdena blir färre och att de får springa snabbare.

Utöver de 20 miljonerna i besparingar så ska ingen tro att ett privat företag inom äldreomsorgen driver verksamheten för att vara snäll. Företaget vill också tjäna pengar och därför måste ytterligare neddragningar ske för att vinster ska kunna betalas ut till ägarna.

Vår uppfattning är tydlig - vinstjakten hör inte hemma i svensk välfärd! Resurser avsatta för välfärden ska användas till att ge våra äldre och sjuka en trygg omsorg och vård – inte till stora vinstuttag. Därför säger vi nej till att privatisera våra äldreboenden!

Vi vet att Oskarshamns kommun har mer att göra för att göra äldreomsorgen än bättre för de boende och medarbetarna. Vi är övertygade om att en utvecklad och förbättrad arbetsmiljö för medarbetarna inom omsorgen leder till en bättre omsorg för de boende. Därför vill vi gemensamt fokusera på dialog, delaktighet och inflytande för medarbetare inom omsorgen. Tillsammans kan vi genomföra ett förändringsarbete där god arbetsmiljö leder till ännu godare omsorg.

Andreas Erlandsson (S), kommunstyrelsens ordförande

Renée Solstad, sektionsordförande för Kommunal Oskarshamn

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.