GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

"Vår trygghet och säkerhet är regeringens främsta uppgift”

Rikspolitik
”Sverige är på många sätt ett fantastiskt land med hög attraktionskraft och som drivs framåt av entreprenörskap och imponerande innovationer. Den bilden är dessvärre under starkt hot från kriminella krafter som breder ut sig i vårt samhälle”
Debatt • Publicerad 23 juni 2022
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Det är inte Kalmar eller Växjö kommuns fel att det bara i Polisregion syd varit 44 skjutningar hittills i år. Det ansvaret åligger regeringen och Socialdemokraterna.”
"Det är inte Kalmar eller Växjö kommuns fel att det bara i Polisregion syd varit 44 skjutningar hittills i år. Det ansvaret åligger regeringen och Socialdemokraterna.”Foto: Magnus Lejhall/TT

Lokala trygghetsundersökningar och Svenskt näringslivs mätningar om företagsklimatet sänder en tydlig signal om att brottsligheten är ett av de största problemen för ett bra företagsklimat.

Brottsligheten är systemhotande och en ökad otrygghet riskerar både tillväxtförutsättningar och nya arbetstillfällen. Regeringen är ytterst ansvarig för den utvecklingen. Det finns idag inget annat EU-land där en så stor del av invånarna dör av gängskjutningar som i Sverige. I år är det fler dödsskjutningar hittills än någonsin tidigare.

Många kommuner runt om i landet tar ett mer långtgående ansvar för trygghet och säkerhet än vad de borde behöva om staten bara tog sitt. Moderaterna skapade ihop med övriga partier i Kalmaralliansen ett trygghetsprogram som har pressat vänstermajoriteten till att agera. Det görs nu äntligen en hel del men vi kommer länge att lida för att vi börjat för sent.

Hanne Lindqvist (M), oppositionsråd, Kalmar.
Hanne Lindqvist (M), oppositionsråd, Kalmar.Foto: Mats Holmertz
”Kalmarbor känner just nu en stor otrygghet med tanke på skjutningarna under våren. Nu finns det en chans att få tag i många ungdomar som vill hoppa av gäng och ta sig bort från kriminalitet. Det behövs vuxna att möta och därför tycker vi att det är synd att vänstermajoriteten sa nej till vårt förslag att ordningsvakterna skulle arbeta med trygghet och inte att lappa bilar.”
Hanne Lindqvist (M), oppositionsråd, Kalmar.

Kalmarbor känner just nu en stor otrygghet med tanke på skjutningarna under våren. Nu finns det en chans att få tag i många ungdomar som vill hoppa av gäng och ta sig bort från kriminalitet. Det behövs vuxna att möta och därför tycker vi att det är synd att vänstermajoriteten sa nej till vårt förslag att ordningsvakterna skulle arbeta med trygghet och inte att lappa bilar. Totalt var vårt förslag på 14 miljoner något som hade fått stor betydelse för det omedelbara trygghetsarbetet.

Det är inte Kalmar eller Växjö kommuns fel att det bara i Polisregion syd varit 44 skjutningar hittills i år. Det ansvaret åligger regeringen och Socialdemokraterna. Det är inte heller kommunernas fel att antalet poliser per invånare nu är lägre än på 10 år eller att 3 av 4 gängmord förblir ouppklarade. Det är även regeringen och staten som är ansvariga för att det inte finns en fungerande nationell avhopparverksamhet på plats. Regeringen har det yttersta ansvaret för att polisen och staten inte getts rätt förutsättningar att utföra sitt jobb. Regeringens ”stora satsningarna”, rör sig endast om till två miljoner kronor till Polisen i vårbudgeten. Moderaterna satsar en halv miljard extra på att stärka polisen.

Moderaterna har ett samlat nationellt program av mönsterbrytande reformer för att stoppa de kriminella gängen:

# Tillför mer pengar på polis- och åklagarmyndigheten, Sveriges domstolar och Kriminalvården.

# Ge mer generella statsbidrag till kommuner så att de kan anställa fler lärare och socialsekreterare.

# Skärp straffen för allvarlig brottslighet. Det avskräcker och skyddar samhället från farliga individer.

# Inrätta fler förstelärartjänster i utsatta områden, med ett lönepåslag på 10 000 kronor i månaden.

# Ungdomar som är på väg in i kriminalitet ska omhändertas i högre grad.

# Åklagarmyndigheten ska få möjlighet att ansöka om tvångsomhändertagande av unga.

# Staten ska stå för kostnaden för tvångsomhändertaganden av unga

Vår gemensamma trygghet och säkerhet är en av statens främsta och mest grundläggande uppgifter. Moderaterna vill göra Sverige tryggt igen, återupprätta lag och ordning och ge polis, myndigheter musklerna att trycka tillbaka de kriminella gängen. Det kommer att vara Moderaternas prioritet både lokalt, regionalt och nationellt. Bara så kan vi få ordning på Sverige.

Hanne Lindqvist (M), oppositionsråd, Kalmar

Anna Tenje (M), kommunstyrelsens ordförande, Växjö

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.