Vår trådlösa värld – en värld i gungning

Debatt • Publicerad 15 mars 2006

Det elektromagnetiska samhället utformas och utvecklas utan hänsyn till natur, djur och människor. Vår vistelsemiljö är mättad: ja övermättad, av elektromagnetisk energi, som produceras av olika apparater och radiosändare. De finns i vår omedelbara närhet och energiutstrålningen från dessa apparater och radiosändare sker 24 timmar om dygnet.

Men, har då inte elektromagnetiska fält alltid funnits på vår jord? Jo, vi är födda in i denna elektromagnetism, en av våra naturkrafter, men ack så naturligt svag. Så svag att biosfär, djur och människor inte farit illa; tills nu!

Under de senaste tre decennierna har den elektromagnetiska ”explosionen”, främst från mobilradiosändare, GSM, umts, dect- och andra wlan system (= wireless local area network = lokala radionätverk) ökat dramatiskt. Tekniska störningar på apparater och system, behandlas inom EU:s EMC-direktiv. Biologiska störningar koncentreras och avhandlas endast vad gäller de kortsiktiga, termiska effekterna (uppvärmningseffekter enligt ICNIRP). De långsiktiga icke termiska effekterna på cellnivå, lämnas i stort sett därhän, trots att bevis på biologisk påverkan finns.

Kan detta få framtida effekter och konsekvenser för människan? Demensproblem redan tidigt i livet?

Låt oss måla ett framtidsscenario. Redan på fosterstadiet blir det kommande barnet belyst av dessa otaliga elektromagnetiska källor. Mamman/pappan, far-/mor föräldrarna, talar i mobiltelefonen, lägger mobiltelefonen i barnvagnen, tillsammans med barnet, vilket medför att även det nyfödda barnet får ”tala” i mobiltelefonen.

I hemmen är den finurliga och tekniskt avancerade decttelefonen placerad, med sin basenhet, i sovrummet, nära sängen så att man lätt kan nå handenheten då det ringer. Nära det sovande barnet. Snart får barnet (vid fyra års ålder) sin egen mobiltelefon, försedd med gosiga små djur för att göra den attraktiv. ”Det är ju bara bra att vårt barn har en mobil, så vet vi ju var han/hon är och så kan han/hon ringa oss ibland”, säger de välmenande föräldrarna!

Under uppväxttiden, tonårstiden och då också skoltiden, talar barnet oupphörligen i sin mobiltelefon. Ser sport, nyheter och långfilmer samt sms:ar och spelar frenetiskt. Så småningom växer barnet upp och blir ungdom och slutligen vuxen, kommer vid mogen ålder in i beslutande församlingar. Här är vårt barn omgivet av andra mogna människor, som i likhet med vårt barn talat i mobiltelefon sedan fosterstadiet. I dessa församlingar skall fattas framtida viktiga beslut för kommunen, regionen, landet och även globalt.

Vad kan resultatet bli? Kan denna ohämmade elektromagnetiska exponering sedan fosterstadiet orsaka demens redan vid tidig ålder? Vad blir kvalitén på de viktiga beslut som fattas i dessa församlingar? Finns det någon objektiv icke bestrålad instans, som kan granska beslutens eventuella konsekvenser?

Behöver vi bekymra oss, eller är den tekniska och samhällsekonomiska, kortsiktiga nyttan med alla dess elektromagnetiska produkter helt överskuggande?

Kan detta scenario bli verklighet? Tänk efter själva... att se långfilmer, nyheter, sport i mobilen... med decttelefonen nära till hands... och mobilbasstationen vid husknuten.

Bo Eberhagen

Sr EMC Engineer

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.