Annons

”Var är Kommunsveriges Armand Duplantis?”

Företagande
Vad har kommunsverige gemensamt med elitidrotten? Faktiskt väldigt lite och det är ett problem för alla oss som vill se kommunerna prestera på topp. Var är kommunerna som kan, vill och vågar måla upp en verklig förändringsagenda?
Debatt • Publicerad 22 september 2023
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Att vara den som sticker ut, överpresterar eller bara uppvisar en genuin vilja att vara bäst – det ligger tyvärr inte i Kommunsveriges natur.”
”Att vara den som sticker ut, överpresterar eller bara uppvisar en genuin vilja att vara bäst – det ligger tyvärr inte i Kommunsveriges natur.”Foto: Scanpix

Kommunsveriges prestation i grenen lokalt företagsklimat är alltför ofta lika spännande som att se på färg som torkar.

I två av tre kommuner är småföretagen den största skatteintäktskällan. I Kalmar län är småföretagens roll som välfärdsfinansiärer fortfarande mycket stor. Fyra av fem nya jobb skapas i små- och medelstora företag. Kommunerna borde med andra ord göra allt i sin makt för att underlätta för småföretagen.

Annons

Så ser det tyvärr inte ut och ett stort problem kommer ur hur kommunerna mäter sig själva. I en tid där det behövs rejäla ansträngningar för ett förbättrat lokalt företagsklimat ska inte länet nöja sig med att vara medelmåttor. Kommunsverige kvalitetsutvecklar genom att titta på sin egen spegelbild. Mest lik övriga vinner. Ett vanligt svar vi får när vi påpekar vikten av ett gott företagsklimat, att avgifterna är för höga eller att tillståndsprocesserna för långa är: ”vi följer bara Sveriges kommuner och regioners rekommendationer” eller ”vi ligger i nivå med jämförbara kommuner”.

Hur många Armand Duplantis eller Sarah Sjöström hade vi fått om idrottssverige resonerade likadant? Att vara den som sticker ut, överpresterar eller bara uppvisar en genuin vilja att vara bäst – det ligger tyvärr inte i Kommunsveriges natur.

Det som skulle kunna göras tar onödigt lång tid att få genomfört. Eller så blir det inte så bra som det hade kunnat bli eftersom drivet inte finns där. Inte heller lyckas kommunerna i någon större utsträckning lära av eller sporra varandra. Varför inte nyttja de goda exempel som ändå finns?

Och vi vet att det går att vara bättre. Kommunerna har själva visat vägen. Under pandemi-åren införde de flesta kommuner på rekordtid förbättringar för att rädda det lokala företagsklimatet. Men nu när pandemin är över så stannar inte bara arbetet upp igen, en del av de positiva förändringarna dras till och med tillbaka. Det duger inte - viljan att prestera på topp får inte vara villkorad av omvärldsläget.

Många av Kalmar läns kommuner gör ett bra jobb, men kom igen kommuner ni kan bättre. VM i kommunal utveckling kan fortfarande hitta sin arena. Vi efterlyser politiker och tjänstemän som vill mer och vågar tänka större. Vi bistår gärna med den kunskap och de kontakter vi har. Så nu lägger vi ut en efterlysning. Vilka av länets kommuner har drivet att vilja bli stjärnor?

Frida Boklund, regionchef Företagarna Kalmar län

Erik Östman, expert regelförenkling på Företagarna

Annons
Annons
Annons
Annons