unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Vänsterpartiets plan för jämlikhet och grön omställning

Regionbudget
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Vår vision är enkel. Vänsterpartiet vill omfördela regionens resurser för att bygga ett jämlikt, jämställt och hållbart samhälle. Det är många som pratar om jämlikhet och jämställdhet, men det är vänsterpartiet som har förslagen och politiken för förändring.

Under de senaste decennierna har glappet mellan de rikaste och de fattigaste i samhället vuxit. Trots överflödssamhället är det många som har knappa resurser och flera grupper som har svikits av samhället under alla år av borgerlig politik. Det har varit enorma skattesänkningar för de rika samtidigt som arbetslösa, sjuka och funktionsnedsatta har utarmats på resurser. Vänsterpartiet däremot ställer solidariteten och välfärden främst. För att klara av regionens åtagande ser vi oss tvingade att höja skatten med 51 öre, två öre mer än regionmajoriteten.

Tandvård har alltid varit en klassfråga som nu visar sig mer och mer tydligt. Rätten till bra tänder ska vara lika självklart som rätten till en god hälsa, det hänger ihop. Därför vill vi stoppa regionmajoritetens förslag på höjningen på avgifterna i Tandvårdstaxan och lägger in tre miljoner per år.

Psykisk ohälsa ökar bland barn och unga och det är viktigt att kunna erbjuda stöd och hjälp så tidigt som möjligt därför vill vi utöka Barn- och ungdomshälsan med 3,6 miljoner. Detta finansierar vi genom att sänka heltidspolitikernas arvode med 20 000 i månaden!

Utmattningssyndrom och psykisk ohälsa utgör idag den vanligaste orsaken till sjukskrivning. Samtidigt skenar hyrpersonalkostnaderna. Vi vill satsa 4 miljoner på att prova 6-timmars arbetsdag på en arbetsplats som är svårrekryterad för att få medarbetare som stannar, minska sjukskrivningarna och få bort ofrivilliga deltider.

Klimatförändringen är en allvarlig och akut utmaning. Men den innebär också en historiskt unik möjlighet att bygga ett bättre och mer hållbart samhälle. En väl utbyggd, lättillgänglig och fossilbränslefri kollektivtrafik är nödvändigt för miljön, för att bygga ihop vårt avlånga län och för att öka jämlikheten.

Sommarlovskortet för unga var ett mycket lyckat försök och vi vill återinföra det och satsar 6 miljoner. Samtidigt vill vi utveckla Seniorkortet till ett Guldkort, för 200 kronor, som ger fria resor även i högtrafik och på helger.

Det krävs en politik som gör skillnad för invånarna i Kalmar län och minskar klyftorna för att få en jämlik och jämställd region som sätter klimatet och miljön först.

Linda Fleetwood (V), regionråd i opposition