”Välkommen till Kalmar - årets studentstad”

Kommunpolitik i Kalmar
Nu öppnar antagningen till högskola och universitet inför höstterminen 2023. Kalmar har blivit utsedd till årets studentstad 2023, utmärkelsen delas ut av Sveriges förenade studentkårer.
Debatt • Publicerad 14 mars 2023
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"I Kalmar finns garanti för alla som söker studentbostad, en garanti som fungerar väl och som är mycket uppskattad.”
"I Kalmar finns garanti för alla som söker studentbostad, en garanti som fungerar väl och som är mycket uppskattad.”Foto: Sofia Hedman

Priset delas ut till den stad som utmärkt sig i sitt arbete för att skapa en god studie- och levnadsmiljö för studenter under det gångna året. I Kalmar är tillgången på studentbostäder god, miljön är välkomnande för studenter och en god kompetensförsörjning gör att många vill stanna kvar. Detta är ett resultat av en lång tids aktivt arbete som jag är mycket stolt över.

En stor del i att börja studera på annan ort är svårigheterna att hitta ett boende, vi har genom åren sett studenter som tältat i staden de vill studera i för att det inte finns tillräckligt många bostäder för studenter. I Kalmar finns garanti för alla som söker studentbostad, en garanti som fungerar väl och som är mycket uppskattad. För de unga som redan bor i Kalmar kommun och vill flytta hemifrån finns bostadsgarantin för unga, där de som söker är garanterade en bostad inom sex månader. Vi har därmed säkerställt att avsaknaden av en bostad aldrig ska vara orsaken till att man väljer att inte studera i Kalmar. Med andra ord – ingen student ska behöva tälta i Kalmar.

Linnéuniversitetet är numera samlat i helt nya lokaler mitt i stadskärnan, och har på Universitetskajen ett fantastiskt läge. Det stadsintegrerade universitetet förgyller vår stadskärna, men är minst lika vackert inuti med växtlighet och goda möjligheter till samtal, möten och studier. Centralstationen ligger granne med universitetet, vilket möjliggör att med enkelhet kunna ta sig till campus med tåg eller buss.

Kalmar erbjuder dessutom fina välkomnande miljöer. Kalmarsund precis intill, vackra friluftsområden och ett rikt kulturliv. I direkt anslutning till universitetet finns handel, kommunikation och utmärkta badmöjligheter. Den gamla hamnkrogen kommer bli något som många studenter saknat i Kalmar, nämligen ett nytt kårhus - eller så som det kommer heta Lék-stugan. På så vis skapas en naturlig mötesplats för Kalmars studenter.

Nu när antagningarna öppnar, sök till utbildningarna som finns i Kalmar. När du väl är på plats i Kalmar, åk då inte härifrån på sommaren utan ta hit dina nära och kära. Kalmar är nämligen en fantastisk sommarstad med ett stort antal evenemang, rikt kulturliv och vackra miljöer.

Välkommen till årets studentstad!

Johan Persson (S), kommunstyrelsens ordförande i Kalmar kommun

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.