”Välkommen till en hållbar värld”

Black Friday
”I dag är det Black Friday, startskottet för en konsumtionshögtid. Från början var det en rea-dag, som blev en rea-helg som blev en rea-vecka.”
Debatt • Publicerad 27 november 2020
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Ett gott liv behöver inte ske på bekostnad av framtida generationer eller från andra delar av världen.”
”Ett gott liv behöver inte ske på bekostnad av framtida generationer eller från andra delar av världen.”Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Konsumentverket har varnat för impulsköp och Naturvårdsverket kan konstatera att konsumtionen ökar, trots att vi lever i detta ödes-decennium där utsläppen måste börja minska och det med 7-8 procent årligen. Sedan kommer julhandeln där vi förra året handlade julklappar för ofattbara 21 miljarder kronor, vilket är nästan 4 procent av Sveriges BNP.

För att förstå vidden och det absurda i sammanhanget, så är det värt att nämna att satsningen på miljö och klimat i budgeten 2021 är cirka 10 miljarder kronor. Att under brinnande klimatkris locka till överkonsumtion är både omoraliskt och omodernt- som att röka en cigarett vid middagsbordet med familjen.

”Svenskens konsumtionsbaserade utsläpp ligger på cirka 10 ton per person och år, vilket är på tok för mycket om vi ska klara Parisavtalet. Vi bör inte ligga på mer än 1,5 ton per person och år.”
Elisabet Zöttl, Fridays For Future Kalmar

Shoppingen har blivit ett tidsfördriv, en tröst och ett belöningssystem. Medelsvensken handlar elektronik som aldrig förr, och i genomsnitt ett plagg i veckan för att nämna några ohållbara mönster och det sliter enormt på planeten. Svenskens konsumtionsbaserade utsläpp ligger på cirka 10 ton per person och år, vilket är på tok för mycket om vi ska klara Parisavtalet. Vi bör inte ligga på mer än 1,5 ton per person och år.

Vad är det som ger oss lycka egentligen? Vad är det som verkligen betyder något? Genom att känna glädje över det vi har, kan vi styra bort samhället från ”Business as usual”. När vi producerar och konsumerar mindre har vi mer tid över till annat som faktiskt är mer värdefullt för oss som individer. Sanningen är att vår konsumtion håller på att kosta oss planeten!

Vi har alla makten att styra om till en mer hållbar värld. Varje gång vi öppnar plånboken, varje gång vi ”blippar” vårt kort, eller väljer att inte göra det – bidrar vi med en röst till den värld vi vill se mer av. I matvarubutiken bestämmer vi vilket jordbruk vi vill se mer av, om vi gynnar det svenska eller det brasilianska, vi bestämmer om vi vill stimulera ett hållbart fiske, en schysst djurhållning eller biologisk mångfald.

Genom att välja bort produkter med palmolja skonar vi regnskog från skövling. När vi handlar prylar kan vi även ta ansvar för att minska orättvisorna i världen, vi kan minska fattigdomen, och vi kan avstå från att bidra till barnarbete. Vi kan till och med bestämma om vi vill bidra till en linjär ekonomi där flödet av nya resurser inte tillvaratas eller en cirkulär ekonomi där vi gynnar en smart resursanvändning genom att bidra till att produkter återanvänds, repareras eller återvinns. Intresset för secondhand-shopping ökar, särskilt vad gäller kläder, men om det ska bli en balans, måste vi samtidigt minska shoppingen av alla nya prylar.

Under de senaste 50 åren har vårt välmående inte ökat, pengar och prylar gör oss inte lyckligare. Ett gott liv behöver inte ske på bekostnad av framtida generationer eller från andra delar av världen. Välj det hållbara samhället, genom att lämna ”shoppoholic-eran” och gå över till en hälsofrämjande livsstil med mer tid för vänner, rörelseglädje och naturupplevelse. Njut av något varmt att dricka i ett grått november. Vila en stund. Ta ett djupt andetag. Sänk axlarna. Sakta ner.

Välkommen till en hållbar värld!

Elisabet Zöttl, Fridays For Future Kalmar

Patrizia Svedberg och Christel Sundell, Omställning Växjö

Madeleine Norman, Fridays For Future Karlskrona