1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

”Välj svensk mat när du handlar”

”Sverige borde kunna bli självförsörjande på livsmedel, vi har ju utomordentliga förutsättningar.”
"Det vore en skam om inte vi med redan världens högsta djurvälfärd och klimatsmarta mat inte satsade på vår livsmedelsproduktion.”
Foto: Christine Olsson/TT

Jag har nu varit husdjurstekniker i drygt fyra månader. Väldigt ofta under den relativt korta tiden har jag slagits av vilket fantastiskt spännande jobb jag har. Att varje dag få jobba med att utveckla svensk mjölk- och köttproduktion som berör så många människor är få förunnat. Visserligen är det inte så många i Sverige som jobbar med jordbruk idag, men alla äter vi mat varje dag och många av oss har glädje av de natur- och kulturvärden som det svenska odlingslandskapet erbjuder. För de flesta av oss är det viktigt hur maten vi äter är producerad, att djuren på gårdarna har det bra och att både växtodling och djurhållning sker på ett miljömässigt sunt sätt.

Ett av de stora privilegierna i mitt arbete är att jag får träffa så många engagerade lantbrukare. Företagare som brinner för att utveckla sina gårdar och att producera livsmedel i världsklass. Oavsett storlek eller produktionsform blir jag glad och känner mig optimistisk när jag ser att det finns människor som vill jobba både morgontid och sena kvällar för att vi ska ha mat på borden och som tror på framtiden.

Men det är ingen självklarhet att det ska finnas kor som håller odlingslandskapet och betesmarkerna öppna. Sverige borde kunna bli självförsörjande på livsmedel, vi har ju utomordentliga förutsättningar både med bra jordbruksmark, redan för lite betesdjur i våra hagar och gott om vattenresurser, även om de torra somrarna ställt till det rejält på många håll runt om i landet.

Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Vi konsumenter, du och jag, har ett stort ansvar att handla svenska råvaror och se till att vår klimatsmarta svenska mat inte bara blir ett pittoreskt inslag vid söndagsmiddagen, utan varje dag 365 dagar om året. Inte minst nu i den kris som Sverige och världen befinner sig i blir det extra viktigt att svenska livsmedel behövs med än någonsin.

Det kan tyckas som att jag talar i egen sak och för all del, jag är jag stolt över att få arbeta för Svenska bönder i deras egen husdjursförening Växa Sverige. Jag möter dem som ser till att du kan dricka ett kallt glas mjölk till den nybakade kanelbullen eller dig som precis lagt köttet i marinad och väntar på den perfekta glödbädden.

Så oerhört mycket arbete och omsorg som finns bakom vår svenska mat är svårt att beskriva, men jag har gjort ett försök. Sverige skulle inte bara växa igen utan alla betande mular i våra betesmarker. Det vore en skam om inte vi med redan världens högsta djurvälfärd och klimatsmarta mat inte satsade på vår livsmedelsproduktion.

Till oss konsumenter är saken biff, välj svensk mat när du handlar! Och till er bönder vill jag rikta ett stort tack för allt som ni gör för svensk landsbygd.

Patrik Davidsson (C)

Läs mer

”Har ställt till det för oss”

Åskoväder drog in över länet – många ännu utan ström

Cirka 2 000 Eon-hushåll i Kalmar län blev strömlösa på måndagsförmiddagen.

Coronavirusets effekter i länet

Linné öppnar upp igen – så ska studiemiljön coronasäkras

Universitetsdirektören: ”Det finns mycket tolkningsutrymmen och ingen att rådfråga”.

Medan du sov

Här är nattens händelser

Två anhållna för personrån i Kalmar. Husvagnsbrand i Strömsnäsbruk.

Nyheter

Två bostadsinbrott i Kalmar

Polisen rapporterar om två bostadsinbrott i Kalmar under helgen.

Nyheter

Länet: Två anhållna för bilstölder

En man och en kvinna har gripits misstänkta för två olika bilstölder i Kalmar län.

Sport

Betyg: Så bra var KFF-spelarna i segermatchen mot Häcken

KFF vann med 2–0