GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

"Våga ifrågasätta utlandsadoptioner”

Utlandsadoptioner
”Då jag själv är utlandsadopterad och har levt med detta trauma i hela mitt liv, så besitter jag stor erfarenhet av problematiken kring utlandsadoptioner.”
Debatt • Publicerad 20 september 2022
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"de adopterade ska helst själva också vara tysta och tacksamma och acceptera, hur de behandlas och har behandlats!”
"de adopterade ska helst själva också vara tysta och tacksamma och acceptera, hur de behandlas och har behandlats!”Foto: JESSICA GOW / TT

Myndigheterna placerade mig hos en helt olämplig familj, där olika slags övergrepp förekom. Under uppväxten insåg jag, att detta skulle man vara tyst med och inte berätta, då omgivningen kunde bli trampade på tårna.

Inte mycket har förändrats sedan dess, vilket märks i massmedias och omgivningens ovilja att ta upp de adopterades tankar och upplevelser. Det är som om vi ska vara tacksamma för att vi blev räddade från fattigdom, och det är adoptanternas röster som i regel får höras!

Många lever med föreställningen om, att det är så bra för fattiga barn att få lämna sina hemländer. Allt är dock inte rikedom, utan de känslomässiga banden till sin familj, sitt hemland, sin kultur och sitt språk är enligt min mening viktigare än rikedom.

Varför skulle inte detta gälla även för barn som ska skickas för utlandsadoption, utan bara för övriga barn? Det faller på sin egen orimlighet!!

Nu hamnar inte alla barn hos destruktiva familjer, men faktum kvarstår att kränkningen mot barnen och deras integritet är total, då de utvisas från sina hemländer till en påtvingad exil i ett för dem helt främmande land och dessutom fråntas sitt medborgarskap! De är med andra ord helt rättslösa och Barnkonventionen och de så kallade Mänskliga Rättigheterna gäller inte för dessa barn! Så är faktumet!

Dubbelmoralen, inkonsekvensen och bristen på empati flödar bland beslutsfattarna, som tillåter dessa fördrivningar av barn från deras hemländer, och var finns psykologernas röster i sammanhanget!?

När folkstammar runt världen förvisas från sina länder, så protesteras det högljutt, men när det gäller barnfördrivningarna är det knäpptyst!!

De utlandsadopterades situation beläggs i stället med tystnad, och de adopterade ska helst själva också vara tysta och tacksamma och acceptera, hur de behandlas och har behandlats!

Det är inte konstigt att utlandsadopterade enligt den sista tidens forskning är överrepresenterade i självmordsstatistiken, i allmän psykisk ohälsa, alkoholism och kriminalitet med mera.

Erfarenheterna har visat att förflyttningarna av de finska krigsbarnen medförde stor psykisk ohälsa för barnen och även senare för dem i livet, och det skrevs om att dessa barnförflyttningar aldrig mer skulle få hända på grund av det!

Ändå fortsätter barnförflyttningarna jorden runt. Var finns logiken?

Taina Adolfsson

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.