GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

"Vad händer om Ryssland anfaller Sverige”

Nato
1939 då vår dåvarande statsminister Per-Albin Hansson (S) i radions enda program förklarade att ”vår beredskap är god” var detta en uppenbar lögn för alla som vara det minsta initierade, inte minst vår egen militära ledning, Ryssland och Nazityskland.
"Sveriges förmåga att ensamt möta ett massivt angrepp från Ryssland är extremt lågt. Försvarsledningen talar om 1 till 2 veckor!”
"Sveriges förmåga att ensamt möta ett massivt angrepp från Ryssland är extremt lågt. Försvarsledningen talar om 1 till 2 veckor!”
Foto: HANS T DAHLSKOG
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Sveriges befolkning däremot kände sig lugnade av budskapet i en tid när nationerna var på väg in i det mest fruktansvärda krig som världen skådat.

Sanningen var den motsatta, Sverige hade i 1925 års försvarsbeslut beslutat om en massiv neddragning av krigsmakten till den grad att man 1939 saknad 200 000 man jämfört med vad man hade vid första världskrigets början.

I dag vet vi av historien att hoten från Sovjetunionen och Tyskland var reella, land efter land föll för den enorma militära ångvält som Sovjetunionen och Tyskland satt i rullning. Men Sverige, som en ö i havet undvek att bli ockuperat av Tyskland.

"Att Riksdagen nu tagit beslut om att höja försvarsanslagen ändrar inte på dessa förutsättningar inom överskådlig tid. Det tar fem till tio år för att Sverige åter skall bli försvarsdugligt."

Vad berodde detta på?

Vår neutralitet och alliansfrihet?

Varken Stalin eller Hitler hyste det minsta respekt för några avtal där länder förklarade att man var neutrala. Som schackpjäser föll de neutrala Danmark, Norge, Finland plus 8 andra neutrala länder en efter en.

Den obehagliga sanningen sägs vara att Sverige vek ned sig och tillmötesgick Hitlers krav för att hålla landet utanför ockupation. Orsaken till att Sverige inte ockuperades 1940 var att Tyskland fick allt de behövde utan att behöva invadera Sverige. Den järnmalm av högsta kvalitet som utvanns i gruvfälten i Kiruna kunde försörja Tysklands krigsindustri. Som ett tross regemente ordnade Sverige transporter genom landet av tysk trupp och vapen.

I praktiken blev Sverige en vasallstat till Tyskland där regeringen tillmötesgick alla de krav som tyskarna framförde för att inte invadera Sverige. Tidningar och media censurerades, demonstrationer förbjöds. Nazistiska raslagar tillämpades i Sverige. Judiska flyktingar avvisades vid landets gränser. Senare års forskning avslöjar visar att Sverige var allt annat än neutralt och alliansfritt och att påståendet att ” Neutraliteten har tjänat oss väl”, som Laila Naraghi (S) och andra ledande socialdemokrater haft som ett mantra genom åren är aningslöst och saknar stöd i historien. Det var eftergiftspolitiken som höll Sverige utanför andra världskriget.

Sveriges förmåga att ensamt möta ett massivt angrepp från Ryssland är extremt lågt. Försvarsledningen talar om 1 till 2 veckor! Att Riksdagen nu tagit beslut om att höja försvarsanslagen ändrar inte på dessa förutsättningar inom överskådlig tid. Det tar fem till tio år för att Sverige åter skall bli försvarsdugligt.

Vad händer om Ryssland anfaller Sverige i morgon dag eller inom ett år?

Rysslands agerande i Georgien, vid annekteringen av Krim och uppmarschen nu i östra Ukraina visar att Putin inte respekterar några avtal om neutralitet. Han följer exakt samma mönster som Hitler gjorde inför invasionen av grannländerna Österrike och Polen 1938–1939.

När danskarna vaknade kvart i fyra den 9 april 1940 var det inte väckarklockan som ringde, det var till det enorma bullret av en armada av bombplan som var på väg mot Köpenhamn för att fälla sin dödliga last. 2 400 tyska militärfordon hade ansamlats vid gränsen mot Danmark dagen innan, men den politiska ledningen uppfattade inte hotet, utan att menade att tyskarna genomförde en övning! Ett transportfartyg landsatte samtidigt 800 soldater i Köpenhamns hamn. Danmarks försvar var över på 3,5 timmar!

Förmodligen kommer Rysslands anfall mot Sverige att gå ännu snabbare. Med 10 till 15 taktiska kärnvapen fördelade mot några av våra större städer, Rosenbad och militära ledningscentraler kommer Sverige att lamslås och vår befolkning att vara i chock. Några 10 000 tals döda, många fler sårade, ingen elförsörjning, radio, telefon. Totalt kaos.

Danmark och Norge, tvekade aldrig att gå med i NATO. De 28 medlemmarna i NATO med USA i spetsen utgör ett helt annat motstånd. Ryssland vet att ett anfall mot ett av dessa länder leder till vedergällning som avskräcker.

Anders Jarkiewicz (M), Oskarshamn

Läs mer