unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Vaccinera politiken mot dumheter

Vaccinering
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

80 procent av alla människor i Sverige kommer någon gång drabbas av en infektion orsakad av humant papillomvirus (HPV). Varje år drabbas drygt 1 200 personer. De flesta kommer inte märka av infektionen, som oftast läker ut av sig självt. Men, för ett relativt stort antal personer gå inte infektionen över och den kan bli startskottet för HPV-relaterad cancer (livmoderhals-, mun och svalg-, anal, penis- och blygdläppscancer). Det går dock att förhindra och nästan helt utrota sjukdom genom att vaccinera både pojkar och flickor.

Sedan 2012 erbjuds alla flickor i Sverige allmän vaccination. Statsbidragen blev väl tilltagna för detta och man valde att även ge pengar för en så kallad catch-up vilket är att man vaccinerar ifatt ett antal åldersgrupper äldre än den åldersgrupp man börjar med. Man valde att vaccinera alla upp till 18 år som en catch-up.

För ungefär två år sedan rekommenderade Folkhälsomyndigheten att även pojkar bör erbjudas HPV-vaccination inom det allmänna vaccinationsprogrammet för barn. Det har inte skett förrän nu när riksdagen äntligen beslutat att vaccinera även pojkarna, med start 2020. Riksdagen skickar med ett statsbidrag på 1,2 miljoner kronor till Kalmar län för detta.

Region Kalmar län har bestämt att påbörja vaccinationerna under hösten 2020 istället för under våren. Detta gör att man inte kommer utnyttja hela statsbidraget första halvåret. Samtidigt har de generösa statsbidragen för flickornas vaccinering gjort att regionerna gjort en vinst på mer än 300 miljoner kronor eftersom deras catch-up-effekt nu börjar avta och vaccinationsgraden är endast 80 procent. För Kalmar län handlar vinsten om ett antal miljoner kronor, vilket kommer att fortsätta generera vinst ytterligare några år. Dessa två faktorer gör att Region Kalmar län skulle kunna göra en egen catch-up för åldersgruppen pojkar födda -08 och möjligtvis även -07.

Jag föreslog vid senaste regionfullmäktigemötet att undersöka detta, men S, C och L valde märkligt nog att avslå detta yrkande. Tydligen vill man att dessa statliga pengar ska gå in i de ”svarta hålen” eller till något annat som inte har med vaccineringen att göra. Detta är det mest märkliga avslag av ett yrkande jag råkat ut för under hela min politiska tid och jag har varit politiskt aktiv i 30 år. Jag kan bara skaka på huvudet och ställa mig frågan hur i hela friden majoriteten i detta fullmäktige tänkte egentligen.

Jonas Lövgren (M), regionråd