”Utbyggnaden av solkraft kan inte vänta”
Vi välkomnar detta, men menar att utbyggnaden av storskalig solkraft inte kan vänta längre. Som en av Sveriges största aktörer inom storskalig solenergi ser vi positivt på att såväl regeringen som länsstyrelserna i Kronoberg, Blekinge, Halland, Jönköping, Kalmar, Skåne och Östergötland vill förenkla och skynda på tillståndsprocesserna.
Med målet att år 2045 vara helt fossilfritt, behovet att göra Sverige oberoende av rysk gas samt att Energimyndigheten, såväl som Svenskt Näringsliv, spår att elbehovet kan ha dubblerats redan år 2035, är initiativen högst välkomna.
”Trots att politikerna både lyssnar och tillsätter utredningar kvarstår dock problemet, då olika länsstyrelser rekommenderar att tillståndsansökningar görs utifrån olika kapitel i miljöbalken och tolkar lagen olika; från att likställa en solcellsanläggning med anläggande av skogsbilväg till att en solcellsanläggning är att likställa med en petrokemisk industri.”Christian Gustafsson, VD Ilmatar Solar.
Tyvärr behöver utredningen inte redovisa sitt uppdrag förrän december 2024, vilket är alltför långt fram i tiden. Näringslivet står redo att pumpa in miljarder i utbyggnaden av svensk fossilfri energi – men krånglig och onödig byråkrati står i vägen. Smällen kommer i form av dyra elräkningar till väljarna som redan kämpar med inflation och höjda räntor.
Trots att politikerna både lyssnar och tillsätter utredningar kvarstår dock problemet, då olika länsstyrelser rekommenderar att tillståndsansökningar görs utifrån olika kapitel i miljöbalken och tolkar lagen olika; från att likställa en solcellsanläggning med anläggande av skogsbilväg till att en solcellsanläggning är att likställa med en petrokemisk industri.
Om allmänheten undrar varför det tar tid att få ny energi på plats följer några exempel som Ilmatar stött på det senaste året:
1. I en ansökan på en före detta torvtäkt, där torv grävts i minst 30 år, vill en Länsstyrelse göra en fullständig arkeologisk utredning och gräva bort kvarvarande torv ned till ett djup av 7 meter på 380 hektar, för att se om det finns arkeologiska lämningar på platsen. Ställningarna till solcellspanelerna går inte så långt ner i torvlagret, men vår tilltänkta investering omöjliggörs på grund av kostnader och tidsåtgång att flytta mer än 2 miljoner ton torv.
2. Samma solcellspark anser Länsstyrelsen på förhand, utan att ha prövat verksamheten, har industriell karaktär. Detta trots att parken kommer att anläggas som en slåtteräng, en biotop som blir allt sällsyntare i Skåne, som ersättning för den produktionsskog som inte återplanteras - vilket är helt i linje med miljömålen. Det är olyckligt att Länsstyrelsen dessutom kallar en solcellspark för industri, något som för tankarna till asfalt, utsläpp och gråa byggnader, när landskapet i stället kommer att karaktäriseras av blommor, fjärilar samt surr från bi och andra pollinatörer.
3. En kommun anser att de elva barn som bor inom 300 meter från en planerad solcellspark får sin naturliga lekplats, samt upplevelsen av vägen till och från skolan, förstörd om det byggs en solcellspark. Länsstyrelsen ger kommunen medhåll och vill att barnperspektivet ska beaktas i ansökan. I detta fall viktar man alltså elva barns upplevelse av väg till och från skola mot energi som kan ombesörja 5 750 villors årliga elförbrukning.
Oavsett om marken tas i anspråk för en solcellspark eller inte kommer skogen att avverkas och fågellivet och det nuvarande naturtillståndet kommer att förändras. Skillnaden blir att vi låter anlägga en biotop som saknas i landskapet och samtidigt kan producera fossilfri el.
Att några tusen av Sveriges 23,5 miljoner hektar skogsmark görs om till solcellsanläggning borde inte ses som ett problem av våra myndigheter. Det är början på omställningen till en fossilfri era som baseras på biologisk mångfald, långsiktighet samt större oberoende av rysk gas. I väntan på regeringens utredning hoppas vi att länsstyrelserna själva gör rimligare bedömningar av den solenergi som de själva ser som viktig del i den gröna omställningen.
Robert Wedmo, utvecklingschef Ilmatar Solar AB
Christian Gustafsson, VD Ilmatar Solar AB