Annons

”Utbildning kan inte tillräckligt betonas”

Utbildning
Som vi alla vet så är säkerhetsläget ytterst allvarligt samt att experter säger att vi står inför en lågkonjunktur och att det finns en hel del företag som inte klarar av att betala lånen efter pandemin.
Debatt • Publicerad 6 september 2023
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Självfallet är jag ingen motståndare till skattesänkningar men då måste välfärden fungera först.”
”Självfallet är jag ingen motståndare till skattesänkningar men då måste välfärden fungera först.”Foto: Fredrik Sandberg/TT

För att vända trenden behöver betydligt fler få arbete och nyckeln till detta anser jag är utbildning. Avgörande är att fler bidrar till välfärden.

Enligt statistiken får allt färre beviljad försörjningsstöd och detta beror endast på att regelverket blivit hårdare. Utöver det ser vi att den psykiska ohälsan ökar varje dag och att det tar längre tid för att få en utredning vad det gäller NPF-diagnoser särskilt vad det gäller unga.

Annons

Vården och skolan vittnar också om bristen vad det gäller behörig personal ökad platsbrist, större klasser.  Det är som Mauro Scocco sjunger i en av sina låtar ” I loppet som vi springer finns det ingen som vinner”. Självfallet är jag ingen motståndare till skattesänkningar men då måste välfärden fungera först det vill säga skola, vård, omsorg och arbetsmarknad.

Vi måste och bli bättre på att ta hand om de allra svagaste de som inte har råd med den senaste digitala tekniken eller kanske med rimlighet inte förstår den fullt ut och kan tillämpa alla delar i den digitala verktygslådan.  Eller de med stort hjälpbehov som hänvisas från Försäkringskassan till Arbetsförmedlingen för arbetsförmågeutredning. Låt dessa ärenden förenklas och förtydligas.

Till sist behövs riktade satsningar göras mot ingenjörsutbildning med inriktning på naturvetenskapliga ämnen eller åtminstone en slutförd gymnasieutbildning med naturvetenskaplig bas. För att säkerställa en hållbar och miljöinriktad omställning för framtida generationer. Detta med utbildning kan inte tillräckligt betonas det är helt avgörande för att framtiden ska bli så hållbar och effektiv som möjligt.

Daniel Thörner, Arbetsförmedlare Karlskrona

Annons
Annons
Annons
Annons