GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

"Utbilda fler sjuksköterskor”

Sjukvård
”Medborgarna och skattebetalarna i Kalmar län har rätt att känna tryggheten att det finns god och säker sjukvård till hands när ens tillstånd kräver det.”
Debatt • Publicerad 4 januari 2022
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Samtidigt som vi under pandemin sett ett ökat intresse för att utbilda sig till sjuksköterska, så har platserna på grundutbildningen inte ökat:”
"Samtidigt som vi under pandemin sett ett ökat intresse för att utbilda sig till sjuksköterska, så har platserna på grundutbildningen inte ökat:”Foto: LENA GUNNARSSON

Det är dock fara för att vi inom en snar framtid inte kan ta detta för självklart: personalen inom sjukvården har år efter år blivit allt hårdare belastad. Sjuksköterskorna i många verksamheter är idag så pressade av långa arbetspass och att hinna med allt som måste göras, att situationen blivit alarmerande. Bristen på personal har blivit permanent och de sjuksköterskor som är lojala med sin arbetsgivare och stannar kvar, tvingas arbeta med en ständig underbemanning. Det fattas idag 130 sjuksköterskor i hela sjukvården i länet och dessa ersätts bara till 40 procent med personal från dyra hyrbolag.

Vi Sverigedemokrater anser att detta är en helt oacceptabel situation. Till de åtgärder som borde vara självklara för att trygga en säker sjukvård, hör att säkra upp att det för framtiden finns tillräckligt med sjukvårdspersonal. Den första frågan att ställa är då: utbildar vi tillräckligt många idag? När det gäller sjuksköterskor är svaret nej. Samtidigt som vi under pandemin sett ett ökat intresse för att utbilda sig till sjuksköterska, så har platserna på grundutbildningen inte ökat: I höstas fanns det 256 förstahandssökande, men bara 80 platser: 45 i Kalmar, 23 i Västervik och 12 i Oskarshamn.

Martin Kirchberg (SD), regionråd.
Martin Kirchberg (SD), regionråd.Foto: Mats Holmertz
”Till de åtgärder som borde vara självklara för att trygga en säker sjukvård, hör att säkra upp att det för framtiden finns tillräckligt med sjukvårdspersonal. Den första frågan att ställa är då: utbildar vi tillräckligt många idag? När det gäller sjuksköterskor är svaret nej.”
Martin Kirchberg (SD), regionråd.

Sverigedemokraterna föreslår därför i en motion att Region Kalmar län söker en överenskommelse med Linnéuniversitetet om att köpa till platser på grundutbildningen till sjuksköterska, något som vårt parti också budgeterat för i vårt förslag till budget. Linnéuniversitetet kommer nämligen inte att få mer pengar av staten för fler utbildningsplatser. Det ligger alltså i vårt eget intresse här i Kalmar län att se till att fler sjuksköterskor utbildas. Erfarenheten visar också att regionen kan rekrytera fler sjuksköterskor om fler också utbildas lokalt.

Lika viktigt som att öka antalet utbildningsplatser är att öka den andel av sjuksköterskestudenterna som efter avslutad utbildning också väljer att arbeta i vår region. Från professionen framhålls att den viktigaste enskilda orsaken till att en sjuksköterskestudent efter avslutad utbildning väljer att börja arbeta i vår region är hur den praktiska delen av utbildningen upplevts, den så kallade verksamhetsförlagda utbildningen (VFU). Sjukvårdens kapacitet för att ta emot studenter är dock begränsad. Sverigedemokraterna har därför lagt en motion om att skyndsamt utreda hur regionens kapacitet för VFU kan ökas och ersättningarna till verksamheten för detta kan bli bättre. Vi vill också undersöka möjligheten att de enskilda handledarna ska få ersättning, en handledarpeng, något som de inte har idag.

Vi är därför oroade över att det S-ledda styret i Region Kalmar län vid regionstyrelsen senaste sammanträde sade nej till dessa två motioner om att öka antalet platser på sjuksköterskeutbildningen och att förbättra ersättningarna för handledningen. När arbetssituationen för våra fast anställda sjuksköterskor år efter år blir allt mer orimlig, är det de styrande politikernas ansvar och skyldighet att göra allt för att avhjälpa situationen. Det är vår förhoppning att det S-ledda styret tänkt om tills det slutliga beslutet om våra motioner tas vid regionfullmäktige den 3 mars. Kalmar läns medborgare och skattebetalare har rätt att kräva att alla förtroendevalda politiker i regionen tar sitt ansvar för att säkerställa tillgången till en god och säker sjukvård.

Martin Kirchberg (SD), regionråd

Claus Zaar (SD), ledamot hälso- och sjukvårdsberedningen

Bo Karlsson (SD), ledamot personalutskottet

Petra Gustafsson (SD), ledamot regionfullmäktige

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.