GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

"Tysta områden är en bristvara idag och vindkraft låter”

Vindkraft
”Vindkraft? Javisst! Men inte på vilka villkor som helst och inte var som helst.”
Debatt • Publicerad 1 oktober 2021
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Men hur miljövänlig är egentligen vindkraften? Hur påverkar den djur och natur och inte minst, hur påverkar den människorna som berörs av utbyggnaden?”
"Men hur miljövänlig är egentligen vindkraften? Hur påverkar den djur och natur och inte minst, hur påverkar den människorna som berörs av utbyggnaden?”
Foto: JONAS EKSTROMER

Det må vara lätt att tycka att vindkraft är en bra och miljövänlig lösning på den gröna omställning som riksdag och regering arbetar för.

Men hur miljövänlig är egentligen vindkraften? Hur påverkar den djur och natur och inte minst, hur påverkar den människorna som berörs av utbyggnaden?

Dessa frågor har ett stort antal människor tvingats ställa sig, inför det faktum att företaget Stena Renewable inlett projektering av vindkraft i skogsområdet som inringas av Bäckebo-Rugstorp-Böle-Rockneby-Läckeby-Nickebo.

”Många berörda riskerar att få en snurrande granne, nästan lika hög som Eiffeltornet, på en kilometers avstånd.”
Ingemar Bernthsson, ”Föreningen mot vindkraftsutbyggnad Läckeby-Rockneby-Bäckebo”.

I detta skogsområde vill Stena Renewable bygga tre sammanhängande vindkraftsparker med upp till 95 vindkraftverk. 95 vindsnurror med en totalhöjd på 270 meter!

Många berörda riskerar att få en snurrande granne, nästan lika hög som Eiffeltornet, på en kilometers avstånd.

Exploateringen skall ske i tre etapper, först i tur står Vindpark Ebbegärde, därefter Vindpark Rugstorp och Vindpark Granhultet.

En av initiativtagarna till att samla den kraft som finns i de många berörda är Axel Widigs. Han menar att hela idén är ett feltänk och fullständigt oacceptabel. Han samlade ihop en kärntrupp som bland annat startade en namninsamling. Närmare 1 100 personer har skrivit under.

En förening bildades den 14 september ”Föreningen mot vindkraftsutbyggnad Läckeby-Rockneby-Bäckebo”. Detta för att man på ett mer organiserat och mer kraftfullt sätt skall kunna samordna motståndet.

En interimsstyrelse med sju medlemmar bildades. Ordförande är Bo Thoor, boende i Ebbegärde. ”Skogen, som är den största sammanhängande i Kalmar kommun, skulle för alltid bli förstörd.

Det rika djurlivet, fåglar, insekter och växter skulle berövas på sina möjligheter att fortsätta finnas till. Många arter skulle riskera att försvinna helt”, säger Bo Thoor..

Han menar också att den stora påverkan en förstörd skog skulle ha på oss människor, inte får förbises.

”Vi berövas på vår möjlighet att få ta del av det skogen erbjuder, att ta en cykeltur, att njuta av växter och djur, att plocka svamp och bär.

Dessutom berövas vi på möjligheten att få tystnad, det finns ju en anledning till att vi valt att bo som vi gör. Tysta områden är en bristvara idag och vindkraft låter”.

Det som nu står högst upp på föreningens agenda är att påverka Kalmar kommuns nya översiktsplan som ska tas hösten 2022. I denna översiktsplan finns området med som en anvisad, möjlig plats för vindkraftsutbyggnad.

Denna anvisning, som gjordes för 10 år sedan, menar föreningen gjordes på helt felaktiga grunder och utan de undersökningar om negativ påverkan, som borde ha gjorts.

Föreningens mål just nu, är att av kommunen få området förklarat som olämpligt för vindkraftsutbyggnad. Föreningen har gjort ett digert arbete med att i en ansenlig skrift sammanställa allt negativt som en exploatering skulle medföra.

På område efter område visar man på negativ påverkan:

# Djur och fågelliv

# Insekter och småkryp

# Växter

# Snärjebäcken med ädelfiske i dammen vid Ebbegärde

# Jakt

# Buller

# Skuggning av stora områden

# Friluftsliv i organiserad och oorganiserad form

# Svamp och bärplockning

# Fritids och idrottsutövning

# Turism

# Och inte minst, påverkan på tusentals berörda människor

Det är en lång process att få tillstånd att bygga vindkraft, och vi har möjlighet att framföra våra synpunkter när den stora Miljökonsekvensbeskrivningen (MKB) som Stena Renewable är skyldiga att ta fram, presenterats i samband med att ansökan lämnas in till beslutande myndighet.

Skulle vi inte lyckas påverka där heller, så får vi ge oss på våra politiker. Det är kommunfullmäktige som har det sista formella ordet.

Vi ger oss aldrig, avslutar Bo Thoor. Inte ett enda snurrande Eiffeltorn i Kalmar kommuns största sammanhängande skog!

Aldrig!

Ingemar Bernthsson för styrelsen

”Föreningen mot vindkraftsutbyggnad Läckeby-Rockneby-Bäckebo”.

Bo Thoor

Axel Widigs

Ingemar Bernthsson

Charlotte Whitt

Gigi Sahlström

Emrik Stoeckmann

Fredrik Morsing

Margareta Wargelius

Amanda Warnecke

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.