GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

"Trots sveket mot länet fortsätter arbetet för utveckling”

Regionpolitik
”Årets valrörelse är över. Korta budskap och snabba inlägg på sociala medier har avlöst varandra. Att diskutera helheten, behoven på längre sikt och vad det ena betyder för det andra har varit som bortblåst”
Debatt • Publicerad 17 november 2022
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"När ett samhälle börjar ifrågasätta vad som visas och genomförs av kulturarbetare är friheten hotad.”.
"När ett samhälle börjar ifrågasätta vad som visas och genomförs av kulturarbetare är friheten hotad.”.Foto: Patrik Bogårdh

En ny regering är på plats och har just lagt sin första budget. Borta är ord som ”hjärtelandet” och att hela Sverige ska leva. Borta är satsningar på klimatet och löften om sänkt bensin- och dieselpris. Borta är krispaket och stöd till svenskt jordbruk och borta är förutsättningar för biobränslet från skogen. Borta är också tankar på underhåll av järnvägen, ett beslut som riskera försämra förutsättningarna för länets så viktiga järnväg. Sveket är tydligt.

Men vi fortsätter utveckla Kalmar län ur det regionala perspektivet. Jag vill på detta sätt lyfta några frågor som jag tycker är extra viktiga den kommande mandatperioden.

Karin Helmersson (C)
Karin Helmersson (C)Foto: Mats Andersson
”När regeringen monterar ner arbetet kring miljö och klimat måste vi fortsätta så gott det går. Vi vet att klimatförändringarna kommer påverka vår vattentillgång än mer och som det skogslän vi är behöver vi fortsätta stå upp för satsning på biobränsle och annan förnybar energi.”
Karin Helmersson (C), ordförande regionala utvecklingsnämnden, Region Kalmar län.

# Fortsatt kamp för infrastrukturen i länet med allt från järnväg till väg och bredband. Att regeringen nu minskar underhållet av järnvägen just när Stångådals- och Tjustbanan behöver det som mest är ett svek. Men vårt arbete fortsätter och till det läggs kravet om att även fortsättningsvis nå tillväxtmotorn Linköping och stambanan.

# När regeringen monterar ner arbetet kring miljö och klimat måste vi fortsätta så gott det går. Vi vet att klimatförändringarna kommer påverka vår vattentillgång än mer och som det skogslän vi är behöver vi fortsätta stå upp för satsning på biobränsle och annan förnybar energi. Den just minskade reduktionsplikten kommer missgynna både klimat och Kalmar läns gröna näringar. Ett stöd till länets lant- och skogsbruk för bränslekostnader hade varit en bättre väg att gå.

# För att kunna bo och jobba i hela länet krävs service, vi måste fortsätta jobba för att behålla och utveckla servicen runt om i hela länet.

# Kulturen blir ifrågasatt! När ett samhälle börjar ifrågasätta vad som visas och genomförs av kulturarbetare är friheten hotad. Jag vill därför vara tydlig om att kulturen ska ha sin plats som ifrågasättande, ibland upprörande och ibland roande roll.

# Ta tillvara all arbetskraft, inte minst de människor som kommit som nya svenskar till vårt län. Genom arbetet med kompetensförsörjning möjliggöra för en bättre matchning på arbetsmarknaden.

# Fortsätta att stärka livsmedelsproduktionen för att öka Sveriges möjlighet till ökad självförsörjningsgrad.

Under den gångna mandatperioden har viktiga insatser startats, jag vill nämna några; inkubator för företagen i hela länet för att bidra till innovation och utveckling av företagsidéer. Satsning på nyföretagande i hela länet. Satsning på utveckling av besöksnäringen med mer strategisk marknadsföring utomlands och samarbete i Småland. Ytterligare en inkubator i länet för Kulturella och Kreativa näringar. Företagsstöd även till ”hårda” investeringar.

Mål kring andelen närproducerat i Regionens egna kostverksamhet och satsningar på att höja kunskapen om de livsmedel som produceras i länet. Detta är ett långsiktigt arbete, det behöver göras men synen om att hela Kalmar län har förutsättningar att vara en bra plats att bo och arbeta på. Med en blick i backspegeln men med framrutan som fokus.

Karin Helmersson (C), ordförande regionala utvecklingsnämnden, Region Kalmar län

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.