Tragiskt att småländska Strålfors förstatligas

Debatt • Publicerad 24 mars 2006

Posten AB har lagt ett bud på småländska familjeföretaget Strålfors. Enligt media ligger budet på 2 miljarder kronor, vilket förefaller vara ett erbjudande styrelsen och familjen inte kan tacka nej till.

Det är tragiskt att se att ett driftigt familjeföretag som småländska Strålfors nu kommer att förstatligas, med allt vad det innebär.

När generationsskiften inträffar är det förståeligt att familjen vill sälja ett väl fungerande och ordentligt uppbyggt företag. Vad som är beklagligt är att Postens ägare – staten – inte är tydlig med vad de statliga bolagen bör och inte bör göra.

Postens uppgift är att dela ut brev, inte att som Strålfors producera informationsöverföring kombinerad med fysiska logistiklösningar på en internationell marknad. Att dessutom ingen av dessa förändringar diskuterats i riksdagen är anmärkningsvärt.

När Posten planerar ett övertagande av familjeföretaget Strålfors innebär det dels att förändra Postens affärsstrategi förändras, dels att privat, väl fungerande, företagande förstatligas.

Detta är ett agerande som går helt på tvärs med de avregleringar och brytande av monopol som istället borde vara på agendan. Inom EU diskuteras monopolsituationen inom postbranschen, liksom vilka negativa konsekvenser monopolföretags branschglidningar kan få. Ändå väljer Posten att glida in i nya affärsområden, och detta utan någon som helst förankring i Sveriges riksdag.

Det är en oroväckande utveckling när bra företag som drivits och som borde drivas fristående förstatligas på detta sätt. Småländsk skaparkraft är för viktig för att ytterst kontrolleras och hållas tillbaka av statligt byråkratiskt tänkande.

För när Posten AB, som är helägt av svenska staten, köper så innebär det att staten köper och förstatligar. Vad vi i Sverige behöver är fler livskraftiga företag i privat sektor som förstår sig på att konkurrera på den allt mer globaliserade marknaden. Istället ska ännu ett företag rättas in i ledet hos staten och försvagas av att ha skattebetalarnas plånböcker att falla tillbaka på när satsningar slår fel.

Det var inte genom att ha staten i ryggen som Strålfors blev den internationella framgångssaga som det är i dag, med verksamhet i tolv länder och en strålande framtid framför sig.

Postens agerande sänder dessutom helt fel signaler till de entreprenörer Sverige så väl behöver och bör uppmuntra. Staten ska inte ge sig in och konkurrera med privat näringsverksamhet på fler områden än vad som redan gäller. Tvärt om bör de företag som drivs med hjälp av statliga privligier som Posten med flera avregleras och konkurrensutsättas till förmån för driftiga entreprenörer, kunder och inte minst skattebetalarna.

Om nu Posten vill förflytta sina postitionen och utvecklas till att bli ett globalt logistikföretag är det hög tid att ta konsekvenserna och bli ett privat börsnoterat företag istället för att utgå ifrån monopoltänkandet.

Men då gäller det att först avreglera, släppa statens ägande och börsintroducera Posten, istället för att som nu suga upp väl fungerande företag och börja konkurrera med privat näringsverksamhet på helt nya områden.Per Bill

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.