Trä är inte bättre än betong

Politiker ska inte blanda sig i val av byggmaterial. Det tycker inte Konkurrensverket, det tycker inte Kommerskollegium och det tycker inte Statskontoret. Det tycker nog inte Kalmars skattebetalare heller.
Debatt • Publicerad 8 maj 2014
Kalmar kommuns engagemang för att få fler byggföretag att bygga i trä får i dag skarp kritik. Politiker ska inte välja vilka material byggföretagen vill välja är beskedet.
Kalmar kommuns engagemang för att få fler byggföretag att bygga i trä får i dag skarp kritik. Politiker ska inte välja vilka material byggföretagen vill välja är beskedet.Foto: ANDERS WIKLUND / TT

I januari i år inbjöd Kalmar kommun till ett inspirationsseminarium med temat Att bygga i trä. Där presenterades en markanvisning där alla andra material än trä är utestängda.

Men ska politiker underlätta utvecklingen av ett visst byggmaterial på en konkurrensutsatt marknad? När regeringen beslutade om en träbyggnadsstrategi 2002 reagerade Konkurrens-verket och Statskontoret såväl som Kommerskollegium. Statskontoret tyckte att det var problem att regeringen valde att stödja en viss del inom byggsektorn och Kommerskollegium att det var olämpligt att staten tog den aktiva roll som då föreslogs. Det finns ingen ursäkt att premiera ett bygg­material framför några andra tyckte Konkurrensverket.

Det finns ingen ursäkt att träbyggnadsstrategin nu fortsätter i kommunal regi som i Kalmar.

I grannkommunen Nybro inkom en motion för några år sen där det föreslogs att det kommunala bostadsbolaget Nybro Bostad skulle bygga ett planerat hyreshus i trä. Då satte sig Nybro Bostads vd på tvären och begärde in kompletterande anbud i andra material. Eftersom han fick lägre pris med betongstomme backade kommunstyrelsen. Vad blir nästa steg om politikerna som inte kan något om byggnadsmaterial ska bestämma vilka material vi ska använda? sa han senare i en tidningsintervju.

Frågan är om skattebetalarna tycker att politiker ska bekosta satsningar på träbyggande. Utesluts andra material ur upphandlingarna kan det nämligen bli dyrt, vilket exempel från Falun visar där Kopparstaden byggde 46 lägenheter till en kostnad på drygt 15 miljoner kronor högre än vad övriga flerbostadshus i området kostade i snitt det året. Varför? Andra material än trä var uteslutna från upphandling-en.

I vissa sammanhang hänvisas till miljöfördelar med träbyggande, men ur ett livscykelperspektiv finns inga sådana belägg. De flesta livscykel­analyser bedömer trä, betong och stål som likvärdiga, däribland rapporter från Institutionen för miljösystemanalys vid Chalmers och IVL Miljöinstitutet.

I?stället för att se till en byggnads hela?livslängd jämförs i många fall bara koldioxidutsläpp i produktions­fasen. Detta är en fråga som cementindustrin arbetar intensivt med och tills nu har man reducerat utsläppen med upp till 20 procent och arbetet fortsätter med att sänka utsläppen ytterligare genom den nollvision som svensk cement­industri antagit. På samma sätt som skogen tar också befintliga betongkonstruktioner upp koldioxid.

Forskning visar att det handlar om cirka 300 000 ton koldioxid per år. Eftersom betong är ett tungt material finns stora möjligheter till energieffektivisering och låg energiförbrukning under en byggnads driftsfas vilket är viktigt ur hållbarhetssynpunkt. Betong är ett robust och långsiktigt hållbart material med lång livslängd och litet drift och underhållsbehov. Betong brinner inte, möglar inte och kan återvinnas till 100 procent.

Politiker ska skapa förutsättningar för hållbart byggande och flera bostäder. Men de ska inte välja byggmaterial. Det är marknaden fullt kapabel till att välja själv.

Malin Löfsjögård, VD Svensk Betong

”De ska inte välja byggmaterial. Det är marknaden fullt kapabel till att välja själv.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.