Till alla som försvarar ”friskolorna”

Debatt • Publicerad 13 mars 2006

Jaensson ”vet” och”bevisar” och det ”står utom tvivel”. Jag är inte lika säker. Jag tror, att ”friskolorna” plockar russinen ur kakan ända tills någon bevisar motsatsen för mig. Men det lär nog dröja, och Jaensson har definitivt inte lyckats med det. Hur kan han vara säker på, att lyft inte innebär betygsinflation?

Jag har rättat ett antal standardprov och nationella prov i svenska genom åren, och ingen annan människa har en aning om, ifall jag har trixat med bedömningen eller sammanräkningen av poängen för att få fram elevens slutliga resultat. Nu är jag anställd vid Fröviskolan i Högsby, och har ingen press på mig när det gäller elevernas betyg, varken uttalad eller outtalad. Därför behöver jag inte göra annat än rätt.

Men jag misstänker, att det trixas med resultaten, både vid ”friskolor” och kommunala skolor, kanske rentav i vårt eget län. Därför tror jag, i motsats till Jaensson, att det kan finnas avgörande skillnader mellan nationella prov och slutbetyg.

Mina många frågor besvarar han insiktsfullt och korrekt, men han drar helt andra slutsatser än jag av svaren han själv ger.

”Deras föräldrar har inte fått sin studiemotivation tillgodosedd när de gick i en kommunal skola” skriver han. Jag menar då, att dessa föräldrar inte väljer att sätta sina barn i någon annan skola än den närmaste kommunala.

Jaensson har väl hört talas om det sociala arvet? Hur fungerar det i dagens samhälle när det gäller val av skola?

Diskussionen om de obehöriga lärarna är så korkad, att han borde ha avstått från den. I alla andra sammanhang talas det från borgerligt håll högljutt och ofta om kunskaper i skolan, men när det gäller obehöriga lärare i ”friskolor” är kunskaper plötsligt inte viktiga längre.

Detta kan verka som en paradox, men det är lättare att bibringa russinen kunskaper än övriga elever och därför når russinen bättre resultat även med obehöriga lärare.

Hängde alla med där? Förresten vet jag inte om Jaensson röstar borgerligt eller inte, så han kanske inte delar borgarnas uppfattning om kunskap i skolan.

Till sist måste jag konstatera, att jag inte vet något om det han kallar ”friskolans” vardag. Mitt resonemang för jag därför utan personlig kunskap om ”friskolorna”. Tills jag får veta, att ”friskolorna” har procentuellt lika stor del sociala problem som kommunala skolor tror jag på min russinteori.

Att det löste både Jaenssons och hjans barns problem på bästa sätt när han satte dem i en ”friskola” är jag fullt införstådd med. Men det löste tyvärr inte något enda annat problem. Tvärtom dränerades den kommunala skolan på ytterligare resurser. Hur ska den då kunna bli bättre?

H-G Strömer

Högsby

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.