GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

"Tidöavtalet hotar den sömlösa vården av äldre”

Tidöavtalet
”Äldre personer med komplexa vårdbehov är i dagens samhälle förbisedda och någon förändring verkar inte vara i sikte. I den nya regeringsförklaringen och Tidöavtalet nämns inte denna patientgrupp överhuvudtaget, än mindre ges förslag på hur vården av äldre personer med de största vårdbehoven kan göras trygg, säker och med hög kvalitet.”
Debatt • Publicerad 15 november 2022
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Vi efterlyser politiska prioriteringar som är i linje med omställningen till God och Nära vård.”
"Vi efterlyser politiska prioriteringar som är i linje med omställningen till God och Nära vård.”Foto: ERIK G SVENSSON

Det är anmärkningsvärt att det i regeringens avsiktsförklaring inte nämns något alls om vilka insatser som kommer att göras för att stärka de äldre med komplexa vårdbehov i hemmet.

Där fokuseras istället på en ny stor reform för att förstatliga huvudmannaskapet för vården och skapa större enheter, samt rätten till en fast läkarkontakt. Samtidigt visar forskning att småskalighet och organisatorisk närhet är framgångsfaktorer.

Sofia Backåberg, Leg fysioterapeut, PhD, Universitetslektor.
Sofia Backåberg, Leg fysioterapeut, PhD, Universitetslektor.Foto: Filip Sjöfors
”Vården är idag organiserad i så kallade stuprör som innebär behandling av en sjukdom i taget. Detta gör att vården upplevs som fragmenterad av personer som vårdas för flera sjukdomar. De som drabbas hårdast är de som redan är de mest utsatta, exempelvis personer med multisjuklighet, psykisk ohälsa och äldre med komplexa vårdbehov.”
Sofia Backåberg, Leg fysioterapeut, PhD, Universitetslektor.

Vi är oroliga för att den pågående omställningen till God och Nära vård, där vården ska komma närmare och bli mer sammanhållen för den enskilda patienten, inte kommer att få tillräckliga förutsättningar för att kunna genomföras fullt ut.

Vården är idag organiserad i så kallade stuprör som innebär behandling av en sjukdom i taget. Detta gör att vården upplevs som fragmenterad av personer som vårdas för flera sjukdomar. De som drabbas hårdast är de som redan är de mest utsatta, exempelvis personer med multisjuklighet, psykisk ohälsa och äldre med komplexa vårdbehov.

I vår forskning ser vi ett tydligt behov av att skapa förutsättningar för att uppnå högkvalitativ och sömlös vård för äldre som vårdas i hemmet. Resultaten visar att sömlös vård kännetecknas av god kommunikation, samverkan och tillgänglighet, men också av tydliga gränser för var olika yrkesgruppers ansvar börjar och slutar. Dessa gränser behöver dock inte vara synliga för den äldre eller för närstående.

För den äldre personen innebär det att den dagliga kontakten och tilliten till vården fungerar. Sömlös vård byggs genom ett etiskt förhållningssätt och välfungerande relationer mellan olika professioner i teamet. Centralt är att de som faktiskt utför vården närmast patienten har tillgång till kunskap och resurser. Det är upp till chefer och ledare att bygga strukturer för samarbete, inom och mellan organisationer, för att skapa kontinuitet trots att personal byts ut.

Hur skapas då en trygg och säker vård i hemmet?

Det som krävs är kontinuitet i relationerna mellan de yrkesgrupper som utgör teamet närmast den äldre. En person som lever med flera sjukdomar har inte bara medicinska behov utan behöver olika yrkesgruppers kompetens för att få en trygg och fungerande vardag. Alla i vårdteamet behövs för att skapa en obruten kedja av vårdinsatser.

Rätten till fast läkarkontakt kan absolut vara bra, speciellt för diagnostik, bedömning och medicinsk behandling. Men, det räcker inte!

Stuprörstänket måste bort och de små enheterna, där man känner varandra väl, där kontinuitet i relationer är möjligt och där alla tar och känner ansvar behöver gynnas.

Vi efterlyser politiska prioriteringar som är i linje med omställningen till God och Nära vård. Vi ser annars en stor risk att de goda intentionerna för äldre personer i omställningen kommer att nedprioriteras och det är svårt att se hur ett förstatligande av sjukvården ska kunna bidra, eftersom den inte ens nämns i regeringsförklaringen.

Förslaget om fast läkarkontakt behöver därför utvidgas till att lyfta teamets roll och drivas av ett ”tillsammans-tänk” där egennytta och prestige läggs åt sidan. Något borde vi ha lärt oss av Covid-19 pandemin - låt inte de mest utsatta äldre komma i kläm igen.

Forskare och lärare vid Linnéuniversitetet Växjö/Kalmar:

Sofia Backåberg, Leg fysioterapeut, PhD, Universitetslektor

Ingrid Djukanovic, Leg. sjuksköterska, PhD, Universitetslektor

Mirjam Ekstedt, Leg. sjuksköterska, PhD, Professor

Heidi Hagerman, Leg. sjuksköterska, PhD, Universitetslektor

Catharina Lindberg, Leg. sjuksköterska, PhD, Universitetslektor

Kristina Schildmeijer, Leg. sjuksköterska, Docent, Universitetslektor

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.