GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Thoralf Alfsson: Stoppa Foppahotellet

Kommunpolitik i Kalmar:
Måndagen den 21 juni kommer detaljplanen för det så kallade Foppahotellet behandlas av Kalmar kommunfullmäktige. Om inget oförutsett inträffar kommer den maktfullkomliga majoriteten driva igenom detaljplanen.
Debatt • Publicerad 16 juni 2021
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Thoralf Alfsson: ” Jag kommer yrka avslag på detaljplanen, om det inte mot förmodan blir en återremiss.”
Thoralf Alfsson: ” Jag kommer yrka avslag på detaljplanen, om det inte mot förmodan blir en återremiss.”Foto: Johanna Eriksson

Jag företräder sedan den 1 april mitt nya parti Framtid Kalmar och jag kommer yrka avslag på detaljplanen, om det inte mot förmodan blir en återremiss.

Förra veckans debattartikel i Svenska Dagbladet från Svenska byggnadsvårdsföreningen där man skrev att planförslagen i Kalmar ”visar en anmärkningsvärd brist på respekt för synnerligen höga kulturvärden och är alarmerande exempel på hur nationella mål och lagstiftning negligeras”. Det var en riktig käftsmäll till Kalmars politiska majoritet.

Debattartikeln fick uppenbarligen Statens fastighetsverk att reagera och ifrågasätta varför Kalmar kommun inte ansett att SFV borde vara en remissinstans, som ansvariga för Kalmar slott.

Thoralf Alfsson, Framtid Kalmar.
Thoralf Alfsson, Framtid Kalmar.Foto: Mats Holmertz
”Jag anser att alla Länsstyrelsens yttranden där Kalmar kommun varit motpart och som gjorts under den tid som Malin Almqvist varit ansvarigt länsråd på Länsstyrelsen borde dras tillbaka i de ärenden som fortfarande är öppna.”
Thoralf Alfsson, Framtid Kalmar.

Hur SFV kommer agera om Socialdemokraterna i Kalmar driver igenom detaljplanen får framtiden utvisa men jag hoppas att man verkligen tittar ordentligt på detta ärende och framförallt Länsstyrelsens yttranden. Blir det en ny käftsmäll?

Det som enligt mig är det mest märkliga med hela handläggningen är Länsstyrelsens hantering av de två förslagen på hotellbyggnad. I det första förslaget som var en smal men hög byggnad så ansåg Länsstyrelsen att man inte kunde godkänna förslaget på grund av siktlinjerna mellan Kvarnholmen och Kalmar slott begränsades kraftigt och att det därmed påverkade riksintresset för mycket.

När sedan det omarbetade förslaget låg på bordet så var byggnaden i och för sig lägre men fortfarande väldigt hög, cirka 25 meter och 6-7 våningar. Nu var den istället närmare 100 meter lång och de så kallade siktlinjerna begränsades nu i betydligt högre omfattning än i det första förslaget.

Då inträffade det helt otroliga att Länsstyrelsen tillstyrkte det nya förslaget. För mig så är den logiken fullständigt oförklarlig från Länsstyrelsens tjänstemän.

För mig finns bara en förklaring till att Länsstyrelsen godkände det nya förslaget. Det var dåvarande länsrådet som medvetet eller omedvetet påverkade beslutet. Att länsrådet Malin Almqvist är gift med kommunstyrelsens ordförande Johan Persson (S) kan knappast vara okänt för någon. Juridikprofessorn Olle Lundin är en av Sveriges främsta experter på förvaltningsrätt. Han beskriver förhållandet mellan kommunens nummer ett och länsstyrelsens nummer två som ett ”klockrent jäv i en artikel i Barometern den 30 september 2020.

Olle Lundin är inte nådig i sin kritik av detta jävsförhållande och menar att alla anställda på länsstyrelsen, förutom landshövdingen också är jäviga i alla ärenden som berör Kalmar kommun, på grund av deras ekonomberoende av Malin Almqvist. Jag kan bara instämma i kritiken.

Jag anser att alla Länsstyrelsens yttranden där Kalmar kommun varit motpart och som gjorts under den tid som Malin Almqvist varit ansvarigt länsråd på Länsstyrelsen borde dras tillbaka i de ärenden som fortfarande är öppna.

Jag anser att Länsstyrelsens yttranden angående detaljplanen för Foppahotellet borde utredas på nytt och helst av en annan Länsstyrelse där inga kopplingar finns till tjänstemännen i de nu gällande yttrandena. Det handlar om förtroendet för Länsstyrelsen Kalmar län.

Thoralf Alfsson, Framtid Kalmar

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.