Tänk på konsekvenserna!

Debatt • Publicerad 12 mars 2006

Länets kommuner och politiska partier är rörande eniga om att det skulle vara fantastiskt bra för Oskarshamn att ta emot kärnavfall. Detta försöker man nu göra till en arbetsmarknadsfråga och framställer det därför som något positivt. Men vad är det egentligen för positivt med att bli Sveriges förvaringsplats för atomsopor för all framtid? Till Oskarshamn kommer ett av de giftigaste avfallsprodukter som mänskligheten kan producera att transporteras och förvaras. Det kommer att byggas upp en jätteapparat för att detta ska fungera och när det väl är i rullning går det inte att ändra på.

Politikerna pratar naturligtvis om effekter som högteknologiska arbetstillfällen, utveckling av regionen och annat. Det är den retorik som politiker brukar använda när de vill att vi ska gilla det som man vill genomföra. Alla tycker ju det är bra med fler arbetstillfällen.

De flesta av länets invånare kommer dock inte att kunna dra nytta av dessa arbetstillfällen. Däremot kommer vi alla att känna av det faktum att man kommer köra hit kärnbränsle från olika håll och trycka ner det i vårt urberg för oss, våra barn och våra barnbarn att ta ansvar för. Det är därför viktigt att vi som bor i länet tillsammans hjälper politikerna och våra lokaltidningar att lägga band på sin strålande glädje och får dem att även tänka på faran och de negativa konsekvenserna.

Peter Carlsson

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.