GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

"Tack för ditt brev, Björn Samuelsson”

Replik på inlägg om skolpolitik i Kalmar, publicerat 21 september
”Brevet var både innovativt, kreativt och vi tycker oss ana ett visst mått av sarkasm i texten.”
Debatt • Publicerad 24 september 2021 • Uppdaterad 24 september 2021
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Men vi måste nog skicka brevet vidare till de som det faktiskt berör. Vi tycker också att det är orimliga villkor i friskolereformen, det sticker även i våra ögon att skattepengar försvinner till privata förmögenheter. Men som kommunpolitiker har vi inte makten över de frågorna. Allt det du ondgör dig över beslutas det om i Riksdagen och där har vårt parti tyvärr inte majoritet i dessa frågor.

Minsta lilla förslag om minsta lilla förändring rörande dessa frågor har röstats ner. Nu lägger vi ett förslag i statsbudgeten om ett gemensamt skolval. Att det inte längre ska gå att sätta sitt barn i kö när barnet föds. Vi får väl se hur det tas emot. I dagarna kom även förslaget från oss sossar om att slopa vinstuttag ur skolan, även det skapar ju stor ilska.

Men du frågar hur vi gör här i Kalmar. Visst betalar vi ut samma skolpeng till fristående aktörer som till våra kommunala skolor men jag misstänker att de blir upprörda över att anklagas för att inte göra någonting.

Det är Skolverket som ska granska deras verksamhet och de aktörer som verkar i Kalmar har inte fått någon anmärkning om att inte göra något. Vi har gott samarbete med alla aktörer.

Det vi också gör i Kalmar kommun är att vi inte drar ner på skolpengen. Tvärtom så händer det rätt mycket positivt inom skolan. Vi bygger nya skolor och förskolor, vi har den bästa andelen behöriga lärare, våra elever har goda resultat och trivs i skolan.

Ditt förslag på en dygnetruntöppen skola är ju kreativt och entreprenöriellt. Vi jobbar hårt för att våra elever ska ha ständig tillgång till stöd för att nå så långt de kan. Men vi lägger hellre resurserna på bland annat lovskola och på att bygga ut den pedagogiska verksamheten på fritidshemmen. Vi vill även läggar mer pengar på elevhälsan, för att nämna några av våra satsningar både kommunalt och nationellt.

Men vi skickar vidare ditt brev till de som det berör, de blåbruna i riksdagen.

Vänliga hälsningar,

Lasse Johansson och Johan Persson, S i Kalmar

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.