Ta över äldrefrågorna, Kristersson!

"Lyft delar av betalningsansvaret för äldreomsorgen från kommunal till nationell nivå!"Per Dahl om framtidens äldrevård i Sverige.
Debatt • Publicerad 7 oktober 2011
Foto: Lars Johansson

Nyligen har vi fått besked om en regeringsombildning. Den som verkligen skulle behövas är Ulf Kristersson, som nu är socialförsäkringsminister, tar över ansvaret för äldrefrågorna. Inte för att utstråla sympati och ett mänskligt ansikte – det kan han säkert också – utan för att starta omläggningen av äldreomsorgens finansiering. I dag har Sveriges kommuner det direkta ansvaret, och stöds i detta via det så kallade interkommunala utjämningssystemet (vissa kommuner betalar till andra). Det kommer inte att fungera i framtiden.

Under de närmaste årtiondena kommer vi få långt fler gamla medborgare. Något innan 2030 kommer ökningen av de riktigt gamla, de över 85. Riktigt hur många fler bostäder och aktiva i hemservice som behövs är osäkert, men att betydligt större resurser krävs är uppenbart. SEB Trygg Liv skattade för några år sedan att varje svensk över 40 skulle behöva betala 1700 kronor i månaden extra fram till pensionen för att äldreomsorgen skulle fungera om tjugo år. Det var kanske att dramatisera, men visar riktningen.

Den socialdemokratiska linjen har varit klar alltsedan Anna Hedborgs utspel 2001: det behövs skattehöjningar – en så kallad äldreomsorgsförsäkring – och de pengarna ska slussas in i den offentliga äldreomsorgen. För tio år sedan hade många borgerliga politiker också en klar linje: utveckla en äldreomsorgspeng, som skulle fungera ungefär som skolpengen. Den skulle ge yngre äldre ("ungdomlingar" är ett nyskapat ord) större möjligheter att själva välja hur de ville leva under åren framåt. I dag är det emellertid svårt att finna en realistisk borgerlig linje kring den framtida äldreomsorgen. Oftast sägs att de ekonomiska problemen inte kommer, bara arbetslinjen tillämpas fullt ut. Jobbar vi mer och högre upp i åldrarna kommer det att finnas pengar också till äldreomsorg.

Det är en förvaltande attityd som inte får människor att känna lukten av "systemskifte" eller klassisk borgerlig politik. Men som svar på kommande socialdemokratiska skattehöjarkrav är det att sticka huvudet i sanden.

Alla de utredningar som gjorts är eniga om att det kommer att bli avgiftshöjningar och hårdare prioriteringar inom framtidens äldreomsorg. Vi kommer att få betala betydligt mer själva än i dag. Då måste vi också se till att äldreomsorgen kan utvecklas utanför stela kommunala ramar.

Lyft delar av betalningsansvaret för äldreomsorgen från kommunal till nationell nivå! Börja utreda nu hur vi ska öka valfriheten för äldre, sudda ut konstlade gränser mellan kommuner, och hur de tydligare offentliga prioriteringarna ska kunna få en motvikt i bättre möjligheter att själv betala för tilläggsservice och särskilda möjligheter för dagens medelålders att själva spara till framtida äldreomsorg.

Stora omläggningar förutsätter oftast överenskommelser mellan de borgerliga och socialdemokraterna, som när de nya pensionerna infördes. Men i den kommande politiska striden om äldreomsorgens finansiering kommer de borgerliga stå tomhänta inför socialdemokraternas skattehöjarkrav och negativa attityd till valfrihet om de inte gör något nu.

Därför bör Ulf Kristersson, som i dag i regeringen ansvarar för våra nationella socialförsäkringssystem, ta över äldrefrågorna och nu sjösätta de utredningar som blir grunden för en äldreomsorg om tjugo år, präglad av valfrihet och enskildas möjligheter, likaväl som av allas rätt till trygghet när de verkligen behöver denna.

Per Dahl

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.