GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

"Svik inte dem som drabbas dubbelt”

Replik på debattinlägg om våldet mot kvinnor med funktionsnedsättning, publicerad 20 maj.
”Margreth Johansson och Maud Ärlebrant från Kristdemokratiska kvinnoförbundet i Kalmar län lyfter den oerhört viktiga frågan om våld mot kvinnor med funktionsnedsättning.”
Debatt • Publicerad 25 maj 2022
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"För den som ändå lyckas fly finns idag nästan ingen hjälp att få. Vilket svek från myndigheter och från samhället.”
"För den som ändå lyckas fly finns idag nästan ingen hjälp att få. Vilket svek från myndigheter och från samhället.”Foto: Fredrik Sandberg/TT

Det tackar vi för! Detta är en utsatt grupp som är närmast osynlig i vårt samhälle. Vi i DHR vill gärna kasta ljus på problemet. Våld mot människor med funktionsnedsättning drabbar dubbelt. Ofta handlar det om våld i en nära relation, såsom en partner eller annan anhörig, men det kan också handla om personal inom vård eller omsorg, färdtjänstchaufför eller liknande.

Våld mot kvinnor med funktionsnedsättning kan se likadant ut som annat våld mot kvinnor. Men det kan också skilja sig åt. Det kan vara att ställa undan hjälpmedel, undanhålla mediciner, spärra utgången, möblera om eller liknande.

Debattörerna efterlyser bättre information från Polisen och också bredare och fördjupade kunskaper inom socialtjänst, polis samt hälso- och sjukvård. Vi vill även påpeka att inte alla med funktionsnedsättning är patienter. Många av oss har endast funktionsnedsättning, inte medicinska problem eller hälsoproblem i övrigt. Därför kan inte alla fångas upp inom hälso- och sjukvården.

Kvinnojourer och skyddade boenden är sällan anpassade alls. Inte den fysiska miljön och framför allt inte för dem som behöver hjälp i vardagen.

Jämställdhetsmyndigheten slog så sent som i april i år larm om ”särskilt stora brister” i stödet till våldsutsatta personer med funktionsnedsättningar.

Många med nedsatt rörelseförmåga är beroende av både hjälpmedel och stöd från andra personer för att klara sin vardag. Kunskap och beredskap måste finnas hela vägen, från polis, socialtjänst och kvinnojourer till skyddade boenden och rättsväsendet, för att möta såväl kvinnor som män som drabbats av våld. Att ens kunna fly är svårare för den som är beroende av andra.

För den som ändå lyckas fly finns idag nästan ingen hjälp att få. Vilket svek från myndigheter och från samhället. Se behoven hos hela befolkningen och inte enbart hos dem som råkar vara norm!

Svik inte dem som drabbas dubbelt.

Åsa Strahlemo, förbundsordförande DHR, Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.