GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

"Sveriges pensionärer förtjänar bättre”

Rikspolitik
”För en dryg vecka sedan presenterade Sverigedemokraterna sin stora pensionssatsning ”Tusenlappen”. Vår utgångspunkt är enkel, dagens pensioner är för låga och behöver höjas. Med vårt förslag får en genomsnittlig pensionär cirka 1 000 kronor extra i plånboken varje månad.”
Debatt • Publicerad 8 oktober 2021
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Med vårt förslag får en genomsnittlig pensionär, nuvarande och kommande, cirka 1 000 kronor extra i plånboken – varje månad.”
"Med vårt förslag får en genomsnittlig pensionär, nuvarande och kommande, cirka 1 000 kronor extra i plånboken – varje månad.”
Foto: Henrik Montgomery/TT

Det svenska pensionssystemet är vårt viktigaste sociala skyddsnät. Det är skapat för att ge alla svenska medborgare en trygg och värdig ålderdom. Efter åratal av underfinansiering lämnar dock dagens pensionssystem mycket att önska. Sverige har över 300 000 fattigpensionärer, den högsta andelen fattigpensionärer i Norden och en av Europas högsta pensionsåldrar.

Dagens pensionssystem omfattar tre delar, allmän pension, tjänstepension och privat pension. Den allmänna pensionen är till för de som bott och arbetat i Sverige. Den består i sin tur av fyra delar: inkomstpension, premiepension, tilläggspension och garantipension. I dagens Sverige har 2,3 miljoner individer allmän pension. Närmare 700 000 omfattas av garantipensionen – ett grundskydd för dem som haft liten eller ingen arbetsinkomst.

Tanken när dagens system utformades var att det skulle utgöra en trygghet för alla. De undersökningar som genomförts visar dock snarare på motsatsen. Det saknas förtroende både på individnivå såväl som för systemet som helhet. En majoritet av svenska folket är oroliga för pensionen.

Mot den bakgrunden inser vi att pensionsgruppen, bestående av samtliga riksdagens partier förutom Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet, har misslyckats kapitalt. Därför behöver pensionsgruppen upplösas och Sverigedemokraterna få riktigt inflytande över pensionerna, för pensionärernas skull.

Vår utgångspunkt är nämligen enkel, dagens pensioner är för låga och behöver höjas. Med vårt förslag får en genomsnittlig pensionär, nuvarande och kommande, cirka 1 000 kronor extra i plånboken – varje månad. En genomsnittlig, allmän, pension är i dag 13 300 kronor innan skatt.

Kostnaden för reformen ska bäras av staten och uppgår till 23,1 miljarder kronor vilket finansieras genom nedskärningarna i Sveriges radikalt stora biståndsbudget om cirka 60 miljarder per år. Rent tekniskt innebär förslaget att arbetsgivarnas ålderspensionsavgift höjs med 8,29 procentenheter från 10,21 till 18,5 procent av bruttoinkomsten samtidigt som den allmänna löneavgiften sänks i motsvarande utsträckning till 3,33 procent. Detta för att lämna den sammanlagda arbetsgivaravgiften oförändrad.

Sveriges pensionärer förtjänar bättre och det försöker vi åstadkomma.

Mattias Bäckström Johansson (SD), riksdagsledamot

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.