Annons

Sverigedemokraterna är ur fas med verkligheten

Replik på inlägg av Thoralf Alfsson och Björn Söder (SD)
Debatt • Publicerad 8 december 2012

I dagens Sverige är vi många som har mer än ett medborgarskap. Alla har vi olika anledningar till det, gemensamt för oss alla är att vi är barn av en modern värld, av en värld som blivit mindre, en värld där allt fler rör på sig. Det är oss som SD misstänkliggör när de argumenterar för att de med dubbla medborgarskap inte ska få sitta i riksdagen.

Det är oss som SD vill göra till andra klassens medborgare. Udden i det SD-förslaget är inte bara riktad mot dem som sitter i riksdagen, den är riktad mot alla oss med dubbla medborgarskap. Det är våra medborgerliga rättigheter de vill inskränka. Ett förbud mot dubbla medborgarskap i riksdagen urholkar de rättigheter som ett medborgarskap innebär och berövar en stor del av befolkningen möjligheten att aktivt ta del av de beslut som påverkar oss alla.

Annons

SD tycks tro att ett utländskt medborgarskap är en garanti för illojalitet. Detta stämmer naturligtvis inte. När man väljs in i riksdagen ingår det ett ansvar, ett ansvar att i högsta möjliga mån representera sina väljare. Detta ansvar gäller oavsett om du har dubbla medborgarskap eller inte.

Med samma logik som SD använder kan man hävda att en person från Umeå skulle vara partisk i sina beslut. Denne skulle gynna Umeå på grund av sin anknytning dit. Man behöver inte vara ett snille för att räkna ut att det skulle diskvalificera i stort sätt samtliga förtroendevalda i detta land; personer med rötter i Karlstad skulle inte kunna ställa upp i Kalmar. I en modern värld där folk flyttar håller inte en sådan logik. I en modern värld känns SD:s argumentation ålderdomlig, ur fas med verkligheten.

Jag uppmanar alla med dubbla och enkla medborgarskap att säga nej till SD:s politik. Jag hoppas innerligt att vi även fortsättningsvis kommer att välja våra förtroendevalda utifrån kvalifikationer, inte utifrån bakgrund. Jag hoppas att vi alla kan bejaka den moderna värld vi lever i. Jag hoppas att jag ska slippa bli en andra klassens medborgare.

Hiram Li skribent på den antirasistiska bloggen

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons