GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

"Sverige rankas som ett av världens absolut främsta länder”

Politisk debatt
”Ända sedan den så kallade flyktingkrisen har ett återkommande tema i debatten varit att Sverige är ett land i förfall. Då hävdades det från flera håll att Sverige hade drabbats av eller hotades av en systemkollaps.”
Debatt • Publicerad 25 maj 2022
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Det är därför hög tid att förpassa domedagsretoriken och de politiskt motiverade svartmålningarna av Sverige till papperskorgen.”
”Det är därför hög tid att förpassa domedagsretoriken och de politiskt motiverade svartmålningarna av Sverige till papperskorgen.”Foto: Fredrik Persson/TT

Någon sådan inträffade aldrig, men inte minst Sverigedemokrater men även andra debattörer och så kallade alternativmedier på politikens högerkant fortsätter att framställa Sverige som ett land med enormt stora problem.

De får de god hjälp från krafter utomlands vars intresse är att splittra och försvaga västerländska demokratier. Inte minst har ryska intressen varit aktiva i sina försök att via otillbörlig informationspåverkan skapa splittring och misstro. Narrativen har tagits över och förstärkts av inhemska politiska krafter som återkommande hävdar att Sverige är ”förstört” och ”i förfall”. Ett annat exempel är när politiker och debattörer – inklusive framträdande moderater – nyligen påstod att Sverige är världens näst farligaste land för kvinnliga resenärer.

Jesper Strömbäck, professor journalistik och politisk kommunikation, Göteborgs universitet.
Jesper Strömbäck, professor journalistik och politisk kommunikation, Göteborgs universitet.Foto: BERTIL ENEVÅG ERICSON / TT
”enormt stora problem – exempelvis upploppen under påskhelgen – lyfter man fram det som ett symptom på ett generellt problem utan att ta hänsyn till fakta som talar emot. Det illustrerar vad som brukar beskrivas som propagandadynamik.”
Jesper Strömbäck, professor journalistik och politisk kommunikation, Göteborgs universitet.

Så fort något händer som tycks bekräfta en beskrivning av ett Sverige i förfall eller med enormt stora problem – exempelvis upploppen under påskhelgen – lyfter man fram det som ett symptom på ett generellt problem utan att ta hänsyn till fakta som talar emot. Det illustrerar vad som brukar beskrivas som propagandadynamik.

De senaste årens debatt och det kommande riksdagsvalet väcker samtidigt frågan om vad som utmärker Sverige, bortom den politiska kampen om verklighetsbilden. Ett sätt att undersöka detta är att vända sig till olika internationella index där länder jämförs och rankas efter hur bra de lyckas på olika områden.

I rapporten ”Bortom kampen om verklighetsbilden – Sverige i en internationell jämförelse” redovisas därför hur Sverige placerar sig i sammanlagt 49 internationellt jämförande index och rankingar. Samtliga har publicerats under de senaste fem åren och handlar om allt från demokrati och mänskliga fri- och rättigheter, rättssäkerhet, jämställdhet och social rättvisa till global konkurrenskraft, innovationsförmåga och företagsklimat.

Studien visar att Sverige regelmässigt rankas som ett av världens absolut främsta länder. I sex av indexen hamnar Sverige på första plats, i 27 index som ett av de fem främsta länderna, och i 42 index som ett av de tio främsta länderna. Visserligen kan man alltid diskutera exakt vad enskilda index och rankingar mäter, hur de är konstruerade och vilka indikatorer de bygger på. Men viktigare är att se till helhetsbilden: Sverige rankas regelmässigt som ett av världens främsta länder.

Därmed inte sagt att Sverige saknar problem när det gäller bland annat klimatförändringarna, den grova brottsligheten, elförsörjningen, segregationen, kompetensförsörjningen och en allt osäkrare omvärld.

En förutsättning för att kunna lösa dessa problem är dock att debatten bygger på saklighet, fakta och etablerad evidens. Det är därför hög tid att förpassa domedagsretoriken och de politiskt motiverade svartmålningarna av Sverige till papperskorgen.

Jesper Strömbäck, professor journalistik och politisk kommunikation, Göteborgs universitet.

Ann-Therese Enarsson, VD, Tankesmedjan Futurion

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.