GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

"Sverige och Kalmar län behöver en grön omställning”

Replik på debattinlägg om klimatpolitik, publicerat 18 december.
”Det är med häpnad man lyssnar på Sverigedemokrater i kommun och region på sistone, senast Mika och Linda Kotanen här på debattsidan eller Martin Kirchberg på regionstyrelsen.”
Debatt • Publicerad 28 december 2021
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Tvärtemot fakta och data som forskare världen över samlat på sig under årtionden, så hävdar lokala och regionala företrädare för Sverigedemokraterna att det endast är naturliga variationer som ger klimatförändringar.”
"Tvärtemot fakta och data som forskare världen över samlat på sig under årtionden, så hävdar lokala och regionala företrädare för Sverigedemokraterna att det endast är naturliga variationer som ger klimatförändringar.”Foto: Johan Nilsson/TT

Tvärtemot fakta och data som forskare världen över samlat på sig under årtionden, så hävdar lokala och regionala företrädare för Sverigedemokraterna att det endast är naturliga variationer som ger klimatförändringar. Det hänvisas till en snöstorm på 1800-talets slut eller en översvämning i Kalmar 1926. Eller att det snöade i slutet av november 2021. Det är ju faktiskt ingen som ifrågasätter att det förekommit sådana väderhändelser - det är helt rimligt.

Dessa politiska företrädare avfärdar all denna kunskap och menar att en stor del av forskarna inte alls ställer sig bakom att det är människan som påverkar klimatet. Detta är rent felaktigt. Nämnda SGU varnar till exempel för låga grundvattennivåer i sydöstra Sverige. Det är här vi bor och vi är väldigt beroende av att det finns tillräckligt med vatten.

Vi har alla lite olika syn på hur man ska ta sig an klimatutmaningen. En del tycker ju som sagt att inget behöver göra alls, andra blir förlamade av larmrapporterna medan vi är flera som ser möjligheter i att ställa om och ser möjligheter i omställningen. Företrädare för Sverigedemokraterna hävdar i nästa sekund att insatserna behöver göras på andra ställen i världen, med tanke på det finns nog ändå ett litet erkännande att människan påverkar. För Centerpartiet handlar omställningen om att vi satsar på förnybar energi, klimatsmarta innovationer och minskar utsläppen från transporterna.

Det kan handla om att producera grön el eller utveckla miljöteknik som världen efterfrågar eller att se möjligheter i det vår skog kan erbjuda. Här i Sverige och i sydöstra Sverige har vi förmågan, kunskapen och möjligheterna att bidra, inte minst till vårt områdes fortsatta utveckling. Det finns många bra exempel på företag och organisationer som bidrar till en minskad klimatpåverkan, till exempel lantbrukaren som bygger en fosfordamm eller företaget som installerar solceller på sitt tak eller tankar lastbilen med flytande biogas. Eller forskaren på Linnéuniversitetet som tar sig an att hitta nya metoder för att fånga koldioxid. Eller föreningar som helt ideellt engagerar sig i viktiga frågor för vår gemensamma framtid.

Vi i Centerpartiet delar deras strävan att få till en grön omställning i Sverige och Kalmar län!

Erik Ciardi (C), kommunalråd Kalmar kommun

Karin Helmersson (C), ordförande Regionala Utvecklingsnämnden

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.