GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

”Sverige måste ha en medmänsklig migrationslagstiftning”

Migrationspolitik
”Vi står inför ett paradigmskifte i svensk migrationspolitik”
Debatt • Publicerad 13 november 2020
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”I oktober presenterade regeringen äntligen några goda nyheter.”
”I oktober presenterade regeringen äntligen några goda nyheter.”Foto: Amir Nabizadeh/TT

De förslag som migrationskommittén nyligen presenterade innebär att Sverige får en fortsatt restriktiv migrationspolitik med allvarliga konsekvenser.

Varje vecka möter vi på Rädda Barnen barn och unga som lever i långvarig otrygghet - de vet inte hur länge de får stanna eller när de får träffa sin familj.

Allt fler barn flyr krig och konflikter. Samtidigt har Sverige en av EU:s mest restriktiva migrationslagstiftningar. Vi ser att barn och unga med stark anknytning utvisas efter flera år i landet. Svårt sjuka barn får avslag. Familjer hålls splittrade.

Detta är inte vad det svenska folket vill, enligt en Novusundersökning från augusti i år. Vi kan bättre än så här.

I oktober presenterade regeringen äntligen några goda nyheter. De föreslog att barn skulle få möjlighet att stanna om det finns särskilt ömmande omständigheter och att arbetskraven i gymnasielagen skulle lättas.

Regeringen föreslog även bättre möjligheter till fortsatt uppehållstillstånd för unga med stark anknytning till Sverige. Förslagen är nödvändiga för de barn och unga som farit illa under flera år.

Vi vill även att permanenta uppehållstillstånd blir regel för barn och att rätten till familjeåterförening säkerställs utan för höga försörjningskrav.

Vi på Rädda Barnen, distriktsstyrelse och lokalföreningar i Kalmar län vädjar till dig som riksdagspolitiker i vårt län, att stödja de nya förslagen från regeringen och stå upp för barn och unga på flykt samt ge dem chansen till ett värdigt liv.

Jan Bolin, ordförande distriktsstyrelsen, Rädda Barnen, Kalmar län

Ordförandena i lokalföreningarna:

Ulla Berglund, Kalmar

Gun Holtmo, Mönsterås

Birgitta Torstensson, Oskarshamn

Elisabet Petersson, Högsby

Ingalena Josefsson, Västervik

Ulla Pettersson, vice ordförande Gamleby

Catharina Bachmann, Vimmerby

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.