unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

”Sverige har aldrig varit en isolerad kulturell ö”

Kulturpolitik
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

När SD lägger fram en kommunal budget föreslår man bland annat att hyresanslaget till Byteatern och Kalmar konstmuseum tas bort.

SDs inställning är att anslagen till vuxenkulturen skall tas bort helt och hållet eller i vart fall sänkas betydligt. Det finns undantagen och det är Kalmar länsmuseum och biblioteken med motivering att man stödjer ”verksamhet som lyfter fram det svenska och det lokala kulturarvet”. Eller som det står i partiprogrammet ”Det är viktigt att värna och vårda det svenska kulturarvet, både för nationens sammanhållning och för att öka kunskaperna om svensk historia och svensk identitet...”.

Som socialdemokrat har jag naturligtvis många invändningar men jag skall här begränsa mig och beröra det som rör för det första, svensk kulturpolitiks grundbult och därefter, för det andra göra mer generell iakttagelse.

För det första den svenska kulturpolitiken, antagen av en enig riksdag, vilar på några väl grundande fasta punkter. Staten anslår, genom samverkansanslaget, medel till regionerna för att utveckla en generell regional kulturpolitik, som beslutas av regionfullmäktige. Förutsättningarna för detta är att regionen avsätter medel och anger riktning för kulturpolitiken. I regionens medel inräknas de anslag som kommunerna lägger in. Faller Kalmars kommunala hyresbidrag, såsom SD föreslår, faller också finansieringen av hela det statliga anslaget till den regional budgeten det vill säga medel också till Kalmar länsmuseum och regional biblioteksverksamhet. Ett annat alternativ, om SD får igenom sin budget och sina avsikter, är att Region Kalmar län flyttar de regionala institutionerna till andra mer kulturvänliga kommuner i länet. Ingen av de bägge alternativen, tror jag, någon av oss vill vara med om.

SD anger ofta att de vill lyfta fram den svenska kulturen (se citat ur partiprogrammet ovan) och då främst det lokala kulturarvet. Man har haft svårt att definiera vad man menar. Jag skall inte vara raljant över det SD sagt, utan konstatera, att den svenska kulturen vilar tryggt i ett grekiskt och religiöst arv tillsammans med och i en europeisk gemenskap. Sverige har aldrig varit en isolerad kulturell ö med en homogen och konfliktfri kultur.

Den åtstramning som SD försöker genomföra genom sin budget i Kalmar, tillsammans med det som hänt runt om i landet exempelvis i Täby bibliotek, Sölvesborgs och Varberg kommun och kring Norrlandsoperan, är begynnande och betydande tecken på början av den utrensning som SD vill genomföra inom kulturområdet.

Ulf Bexell (S), ledamot i Kultur- och fritidsnämnden Kalmar