GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

”Sverige behöver en förnuftig och hållbar energipolitik”

I en replik från Lars-Erik Anderved vill han framhålla att det kommunala vetot strider mot rättsstatens principer.
Slutreplik • Publicerad lördag 06:00
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Den el som producerats vid kärnkraftsreaktorerna Ringhals 1 och 2 har en klimatpåverkan om cirka 4 gram koldioxid per kWh jämfört med cirka 13 gram koldioxid per kWh för den vindkraft som Vattenfall har i sin flotta”, skriver debattörerna.
”Den el som producerats vid kärnkraftsreaktorerna Ringhals 1 och 2 har en klimatpåverkan om cirka 4 gram koldioxid per kWh jämfört med cirka 13 gram koldioxid per kWh för den vindkraft som Vattenfall har i sin flotta”, skriver debattörerna.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Som skäl framhåller han att det inte kan överklagas av de som vill bygga vindkraft, i stället förordar han ett slopande av vetot. Något som skulle innebära att de närboende i praktiken skulle vara helt rättslösa. Sverigedemokraterna kommer aldrig tolerera en ordning där rättigheterna för privata företag stärks på bekostnad av medborgarnas.

Jämte detta förordar Lars-Erik en politik som innebär högre utsläpp av koldioxid från Sverige. Den el som producerats vid kärnkraftsreaktorerna Ringhals 1 och 2 har en klimatpåverkan om cirka 4 gram koldioxid per kWh jämfört med cirka 13 gram koldioxid per kWh för den vindkraft som Vattenfall har i sin flotta. Det innebär en tredubbling av utsläppen i ett redan fossilfritt kraftsystem. Skulle man drivit dessa reaktorer vidare, i stället för att stänga dem i förtid, hade även en elexport till exempelvis Tyskland motsvarat utsläppsminskningar motsvarande all biltrafik under ett helt år.

Sverige behöver en förnuftig och hållbar energipolitik med förmåga att leverera el när vi behöver den och till rimliga priser. Det får vi inte om den ska vara väderberoende och där det numera är kolkraft samt rysk naturgas som sätter priset på elen i södra Sverige, i stället för fossilfri svensk kärnkraft.

Mattias Bäckström Johansson (SD)

Energipolitisk talesperson

Martin Kirchberg (SD)

Regionråd

Anni-Juhl Nielsen (SD)

Ordförande SD Mönsterås

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.