GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

"Svenska kyrkan – en öppen kyrka”

Kyrkovalet
”Just nu pågår förhandsröstningen i kyrkovalet och den 19 september är vallokalerna öppna för röstning på plats. Många av nästan 5 miljoner röstberättigade är fortfarande osäkra på om de ska rösta och i så fall vad de ska rösta på.”
Debatt • Publicerad tisdag 06:10
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Många upplever ändå kyrkan som främmande och det kan bero på att mötesformer och mötestider inte har anpassats tillräckligt efter dagens samhälle.”
”Många upplever ändå kyrkan som främmande och det kan bero på att mötesformer och mötestider inte har anpassats tillräckligt efter dagens samhälle.”
Foto: Johan Nilsson/TT

Skillnaderna i ett allmänt val upplevs ofta som större än de mellan olika nomineringsgrupper i kyrkovalet och det kan vara en bidragande orsak till det lägre valdeltagandet. Det finns också många olika valsedlar att välja bland. Bakom vissa nomineringsgrupper finns politiska partier medan andra är partipolitiskt obundna.

Oavsett vilken valsedel du väljer så är din röst lika mycket värd som alla andras. Öppen kyrka – En kyrka för alla, är en partipolitiskt obunden nomineringsgrupp. Vi ställer upp i valet till kyrkomöte, stiftsfullmäktige och i Kalmar pastorat även till kyrkofullmäktige. Precis som namnet Öppen kyrka säger så vill vi skapa en kyrka där alla känner sig hemma.

Oavsett om du är en flitig besökare i kyrkan, inte går dit så ofta eller aldrig gör det så ska du alltid känna dig hemma och välkommen när du går in genom kyrkporten. Att man är värdefull som den man är ska kännas när man möter kyrkans verksamhet. Det är en öppen kyrka!

Birgitta Axelsson Edström, Nomineringsgruppen Öppen kyrka- En kyrka för alla.
Birgitta Axelsson Edström, Nomineringsgruppen Öppen kyrka- En kyrka för alla.
Foto: Mats Holmertz
”Behoven av att tala om existentiella frågor är stora i vår tid och det behövs fler arenor för samtal. Öppen kyrka vill låta kyrkans sociala och diakonala arbete ta mer plats.”
Birgitta Axelsson Edström, Nomineringsgruppen Öppen kyrka- En kyrka för alla.

Många upplever ändå kyrkan som främmande och det kan bero på att mötesformer och mötestider inte har anpassats tillräckligt efter dagens samhälle. Öppen kyrka vill därför ge respektive församling större frihet att anpassa till exempel gudstjänsttider efter nya förutsättningar hos befolkningen. Vad säger att huvudgudstjänsten behöver hållas söndag förmiddag? Kanske är det då som barnen har idrottsträning eller så är söndag morgon den enda gången i veckan som man kan ta det lugnt vid frukostbordet?

Här ser vi möjligheter till en större flexibilitet som möter behov hos människor i en modern tid. Vi tror helt enkelt inte att Gud bara verkar i kyrkan på söndag förmiddag. Bibelns berättelser måste också tolkas in i vår tid, för vår tids människor. Vi vill att Svenska kyrkan ska bli alla medlemmars kyrka. Det är en öppen kyrka!

En stor del av Svenska kyrkans verksamhet bedrivs utanför själva kyrkorummet. Ett exempel är arbetet med barn och unga men även den stora sociala och diakonala verksamheten som kyrkan har. Vi ser att vårt samhälle förändras i snabb takt, i flera avseenden till det sämre. Många människor lever under svåra levnadsvillkor och har svårt att hitta en uppgift där det man gör, kan och är betyder något.

Varje människa behöver tak över huvudet, mat i magen, tro på framtiden och visshet om att vara behövd. Öppen kyrka ser det som kyrkans uppdrag att påverka och agera. Behoven av att tala om existentiella frågor är stora i vår tid och det behövs fler arenor för samtal. Öppen kyrka vill låta kyrkans sociala och diakonala arbete ta mer plats. Det är en öppen kyrka!

Alla tycker inte som vi. Det finns nomineringsgrupper som har agendor som till stor del går på tvärs mot vår. Vi önskar att deras stöd i valet blir litet, men även om du väljer att rösta på någon av dem så ska du veta att du fortfarande är lika välkommen i kyrkan. Det är en öppen kyrka!

Birgitta Axelsson Edström

Pierre Edström

Nomineringsgruppen Öppen kyrka- En kyrka för alla

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.