1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

”Sveaskog saknar drivkrafter för att utveckla ekoparken Hornsö”

Replik, på debattinlägg om Ekopark Hornsö, publicerat 4 mars.
”En ekopark räcker för att främja naturturismen i Hornsös skogar. Det skriver författaren Anders Johansson i ett debattinlägg och avfärdar förslaget om en nationalpark.”
"Det är i det mötet mellan entreprenörernas unika tjänster och traktens naturliga skönhet, som det spektakulära växer fram.”
Foto: Anders Johansson

Jag har en annan uppfattning. Enligt riksdagen ska statliga Sveaskog bedriva skogsbruk på affärsmässig grund och med marknadsmässig avkastning. Bolaget ska inte bedriva egen turismverksamhet och gör det inte heller. Det betyder att Sveaskogs intäkter från en växande naturturism är marginell, samtidigt som bolaget ska sköta och underhålla ekoparkens infrastruktur.

Det är en dålig affärsmodell för landsbygdsutveckling och skälet till att Sveaskog saknar drivkrafter för att främja turismen. I Hornsö ekopark har inga aktiva insatser gjorts för att utveckla turismen. Sveaskog marknadsför inte verksamma aktörer och inget görs för att locka nya aktörer. På norra Öland, där kusinen Böda ekopark ligger, saknas ännu en ekoparksplan 14 år efter invigningen. På båda dessa platser har nationalparker bättre förutsättningar att lyckas.

Jag instämmer i att Hornsö ekopark har en stor potential som södra Sverige största vildmarksområde. Däremot går det inte att marknadsföra dagens ”vildmark”, som består av hårt tuktade produktionsskogar varvade med naturskogar i ett fragmenterat landskap. Hornsös framtida styrka ligger i att återskapa vackra sammanhängande skogar, som kan upptäckas och upplevas under längre besök.

Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Johansson menar att skogsbruket skapar både jobb och intäkter till bygden. Jag uppskattar skogsbrukets intäkter till sex miljoner kronor och tre årsarbeten. Naturturismens potential är minst fem, sannolikt tio, gånger större. Och då stannar betydligt mer i närområdet. Det visar färska studier från Tiveden och ekoparken Halle- och Hunneberg.

Johansson hävdar vidare att Hornsö inte är spektakulärt som Tivedens nationalpark och ligger illa till. Tvärtom menar jag. Som granne till Glasriket, Öland och Astrid Lindgrens värld ligger området nära befintliga besöksströmmar. Däremot saknas ett brett och profilerat utbud av måltider, boende och upplevelser. Det är i det mötet mellan entreprenörernas unika tjänster och traktens naturliga skönhet, som det spektakulära växer fram. I en sådan kreativ process är ett internationellt känt begrepp som nationalpark ett suveränt draglok. Långt bättre än Sveaskogs ganska okända och tyvärr numera skamfilade varumärke - ekopark.

Per Jiborn, naturturismexpert och grundare av bloggen Naturlig reslust.

Läs mer

Konstrecension

Resa i landskapet väcker årstider till liv

Håkan Albeman ställer ut målningar i Mörbylånga konsthall.

Coronavirusets effekter i länet

Linné öppnar upp igen – så ska studiemiljön coronasäkras

Universitetsdirektören: ”Det finns mycket tolkningsutrymmen och ingen att rådfråga”.

Turismen i Oskarshamn

Stort intresse för lokala sevärdheter i sommar

Döderhultarmuseet och Sjöfartsmuseet har haft fler besökare i år än i fjol.

Medan du sov

Här är nattens händelser

Två anhållna för personrån i Kalmar. Husvagnsbrand i Strömsnäsbruk.

Nyheter

Två bostadsinbrott i Kalmar

Polisen rapporterar om två bostadsinbrott i Kalmar under helgen.

Nyheter

Länet: Två anhållna för bilstölder

En man och en kvinna har gripits misstänkta för två olika bilstölder i Kalmar län.