GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

"Stoppa våldet mot kvinnor med olika funktionsvariationer”

Kvinnovåld
”Kvinnor med olika funktionsvariationer är en utsatt grupp det talas lite om trots att de drabbas i oroväckande hög rad av våld och sexuellt utnyttjande som kvinnor generellt. ”
Debatt • Publicerad 20 maj 2022
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Personer som saknar fysiska möjligheter att skydda sig mot övergrepp är sårbara.”
"Personer som saknar fysiska möjligheter att skydda sig mot övergrepp är sårbara.”Foto: Fredrik Sandberg/TT

Vad det gäller män med funktionsvariationer är forskningen mycket sparsam och det går inte med säkerhet säga hur våldet eller utvecklingen ser ut. I flera studier framgår att hälften av kvinnor med funktionshinder har utsatts för hot, fysiskt, psykiskt och eller sexuellt våld.

Männen som agerat på ett oönskat sätt uppges vara bekanta, släktingar, arbetskamrater, grannar eller helt okända män. De är ofta beroende av andra i sitt dagliga liv vad gäller vård, stöd och service för att vardagen ska fungera. Något som personliga assistenter, hemtjänst, ledsagare, färdtjänstchaufförer eller andra personer står för. Det kan vara de som upptäcker att kvinnorna är utsatta för våld eller så kan de själva vara förövarna.

Personer som saknar fysiska möjligheter att skydda sig mot övergrepp är sårbara, liksom personer som saknar kunskap om eller möjligheter att uttrycka sina rättigheter eller berätta att de utsatts för våld. Kristdemokratiska kvinnoförbundet ser ett behov av att tillgängliggöra information till denna målgrupp på kommunernas webbplatser och hos polisen.

Vi vill också att kunskap, metodutveckling och upptäckten av våld mot kvinnor med olika funktionsvarianter inom socialtjänst, polis, hälso- och sjukvården förbättras samt att tillgång till stöd ska finnas inom offentlig förvaltning för att bemöta dessa personer. Vi anser att det är viktigt utifrån ett jämställt perspektiv att forskningen även görs på män med olika funktionsvariationer.

Margreth Johansson, ordförande, Kristdemokratiska kvinnoförbundet i Kalmar län

Maud Ärlebrant, vice ordförande, Kristdemokratiska kvinnoförbundet i Kalmar län

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.