GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

"Stoppa hyreschocken – nej till marknadshyror”

Marknadshyror
Snart kan marknadshyror bli verklighet i Sverige. Det skulle innebära kraftigt höjda hyror.
"Mer än 20 procent av Sveriges unga vuxna kan inte flytta hemifrån trots att de skulle vilja. Är det en utveckling vi vill uppmuntra?”
"Mer än 20 procent av Sveriges unga vuxna kan inte flytta hemifrån trots att de skulle vilja. Är det en utveckling vi vill uppmuntra?”
Foto: PONTUS LUNDAHL / TT
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Marknadshyra innebär att gå från det system vi har idag, där Hyresgästföreningen och hyresvärden tillsammans förhandlar fram en rimlig hyra, till ett system där hyresvärden själv får bestämma vad din lägenhet ska kosta dig varje månad.

Det är redan en verklighet i många länder runt om i världen, och vi vet vad det har medfört där. Hyrorna har blivit högre, hyresgästernas trygghet har blivit sämre, fler människor i trångboddhet och segregationen har blivit djupare. Forskningen visar också entydigt att marknadshyror kommer innebära högre hyror, på så mycket som 50 procent i storstäderna och upp till 30 procent eller mer i de mindre städerna.

Jens Körge, ordförande Vänsterpartiet Kalmar län.
Jens Körge, ordförande Vänsterpartiet Kalmar län.
Foto: Jan Magnusson

"Hur är det till exempel tänkt att pensionärer, som alltför ofta måste vända på slantarna redan nu, ska ha råd med en sådan hyreshöjning? Vill vi verkligen ha ett samhälle där endast människor med hög inkomst kan bo i vissa områden?"

Det betyder att en hyresrätt som idag kostar 6 000 kronor i månaden istället skulle kunna få en månadshyra på 7 800 kronor. 1 800 kronor mindre i månaden känns väl i plånboken för alla men speciellt för de som ändå har det svårt. Hur är det till exempel tänkt att pensionärer, som alltför ofta måste vända på slantarna redan nu, ska ha råd med en sådan hyreshöjning? Vill vi verkligen ha ett samhälle där endast människor med hög inkomst kan bo i vissa områden?

Det här är dock inte det enda problemet marknadshyror för med sig. En sådan chockhöjning av hyrorna skulle innebära att många fler behöver förlita sig på bostadsbidrag för att alls ha råd att bo, och undersökningar visar också att antalet hushåll med behov av ekonomiskt bistånd skulle öka markant. Allt detta måste finansieras av skattepengar. Det betyder att flera miljarder kronor skulle tas ur fickan på skattebetalarna för att istället bli till vinst för fastighetsägarna. Behöver de verkligen det bidraget, och är det inte extra orimligt att begära att svenska folket ska ge dem det nu, när vi fortfarande kämpar med en pandemi?

Steget till en egen bostad skulle också bli betydligt längre för grupper som redan kan ha svårt att få en sådan; ungdomar, nyanlända, nyskilda med flera. Mer än 20 procent av Sveriges unga vuxna kan inte flytta hemifrån trots att de skulle vilja. Är det en utveckling vi vill uppmuntra?

Vi i Vänsterpartiet vill inte se marknadshyror i Sverige, och vi vet att vi har svenska folket med oss: I undersökningar är mellan 60 och 70 procent emot att de införs. Ändå kan marknadshyror snart bli en verklighet, om Socialdemokraterna och högerpartierna får bestämma. Det är dags att vi säger ifrån!

Jens Körge, ordförande Vänsterpartiet Kalmar län

Richard Deichmann, ordförande Vänsterpartiet Kalmar

Sara Kånåhols, ordförande Vänsterpartiet Borgholm

Anders Svensson, ordförande Vänsterpartiet Nybro

Marianne Gustafsson, gruppledare Västervik

Lena Granath, gruppledare Vänsterpartiet Oskarshamn

Lena Gustafsson, gruppledare Vänsterpartiet Torsås

Jerry Pettersson, ordförande Vänsterpartiet Vimmerby

Anders Wassbäck, gruppledare Vänsterpartiet Mörbylånga

Nicke Grozdanovski, Vänsterpartiet Emmaboda

Lennart Beijer, ordförande Vänsterpartiet Hultsfred

Helene Carlsson, gruppledare Mönsterås

Läs mer