GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

"Stoppa bo-orättvisan”

Bostadspolitik
”Bostadsbrist, trångboddhet och renoveringsvräkningar. En allmännytta som säljs ut till riskkapitalbolag och nyproduktionshyror som ligger långt över vad många vanliga löntagare och pensionärer har råd med.”
Debatt • Publicerad 20 maj 2022
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Politiker har backat från sitt ansvar och överlåtit byggande, planering och förvaltning av våra bostäder till marknaden. Det måste få ett stopp!”
"Politiker har backat från sitt ansvar och överlåtit byggande, planering och förvaltning av våra bostäder till marknaden. Det måste få ett stopp!”Foto: Johanna Eriksson

Så ser verkligheten ut på många orter i dagens Sverige. Staten öser miljarder över de som äger sitt boende samtidigt som kommunerna dubbelbeskattar hyresgästerna i allmännyttan genom omfattande värdeöverföringar.

Det råder total avsaknad på politik som faktiskt tar itu med bo-orättvisorna. Politiker har backat från sitt ansvar och överlåtit byggande, planering och förvaltning av våra bostäder till marknaden. Det måste få ett stopp! Det är dags för alla partier att ta sig an bo-orättvisan.

Hyresgästföreningen hjälper gärna till med förslag på tydliga åtgärder. Vi föreslår:

# att investeringsstödet inte bara återinförs, utan utvecklas till ett förmånligt bygglån motsvarande 30 miljarder/år, så att vi bygger bort bostadsbristen.

# en skattereform som jämnar ut dagens kraftiga skatteklyftor mellan det ägda och det hyrda boendet. Staten borde inte snedvrida efterfrågan mellan upplåtelseformerna.

# ett statligt stöd till klimatsmart upprustning av bostadsbeståndet.

# skattefria underhållsfonder, så att vi skapar bättre förutsättningar för fastighetsägare att agera långsiktigt.

#ett ökat inflytande för hyresgäster vid omfattande renoveringar. Ingen ska tvingas ut ur sitt hem till följd av renoveringar.

Förslagen är tydliga och rimliga. Vi ser fram emot en bostadspolitik som följer samma mönster.

Eva Hederstam, ordförande Hyresgästföreningen Kalmar, Öland, Torsås

Nawar Abu Amer, ordförande Hyresgästföreningen Nybro

Brigitta Lindqvist, ordförande Hyresgästföreningen Emmaboda

Inge Hultberg, ordförande Hyresgästföreningen Mönsterås

Sylvia Borg, ordförande Hyresgästföreningen Oskarshamn Högsby

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.