GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

"Stabilitet och långsiktighet - kryddat med vänsterpolitik”

Vi börjar nästan känna oss tjatiga. Ännu en budget utan besparingar i verksamheten. En budget där vi ökar resurserna till vår gemensamma välfärd för att möta upp att vi blir fler i vår kommun, såväl äldre i behov av omsorg som yngre i förskole- och skolålder. En budget som gör det möjligt för kommunens medarbetare att fortsätta utveckla välfärden.
Debatt • Publicerad 28 november 2021
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
STOCKHOLM 20190522
Mensskydd, hygienartiklar, tamponger, trosskydd.
Foto: Jessica Gow / TT / Kod 10070
STOCKHOLM 20190522 Mensskydd, hygienartiklar, tamponger, trosskydd. Foto: Jessica Gow / TT / Kod 10070Foto: Jessica Gow/TT

Grunden till Kalmars goda förutsättningar stavas stabilitet och långsiktighet – kryddat med vänsterpolitik. Vänsterpartiet har i och med 2022 varit med och arbetat fram Kalmar kommuns budget 28 år i rad, alltså ända sedan valet 1994 då vi bildade majoritet tillsammans med Socialdemokraterna. Sedan 2013 ingår även Centerpartiet i majoriteten och vi har idag ett mycket väl fungerande samarbete.

”Kalmars högerpartier kan ägna sig åt sin nyckfulla och lynniga skattepolitik på sin kant.”

Stabilitet och långsiktighet utgör också grunden för att faktiskt kunna satsa och rikta insatser och resurser dit där de gör stor och verkliga nytta. Extra stort fokus har vi i år lagt på barn, unga och framtid. Ökad jämlikhet och jämställdhet utgör som alltid kärnan för oss i Vänsterpartiet och vi vill särskilt lyfta tre exempel från årets budget.

• Fria mensskydd för Kalmars skolungdomar. En mycket viktig jämställdhetsreform!

• Försök med gratis frukost i skolan. Att prestera och hålla fokus för att klara skolan är inte enkelt på tom mage. Vi vet att det finns de elever i Kalmars skolor vars första och kanske även enda mål för dagen är skollunchen. Det vill vi komma åt och vi börjar med ett försök med gratis frukost på två skolor. Alla Kalmars unga ska ha bra förutsättningar att klara sin skolgång.

• Sommarbusskort och gratis lovaktiviteter för högstadie- och gymnasieelever. Ett busskort kan vara avgörande för att kunna tacka ja till ett sommarjobb. Det kan också vara avgörande för att kunna ta sig till stranden eller till stadsfesten med kompisarna. Varenda unge ska ha möjlighet att ha ett riktigt härligt sommarlov!

Hur ser Kalmars samlade oppositions budgetalternativ ut då?

För det första så finns det i princip ingen samlad opposition i Kalmar. Den som röstar på något av kommunfullmäktiges borgerliga högerpartier har ännu inte fått besked kring hur ett de tänker sig ett samarbete med SD. Men om man ska säga någonting om oppositionens budget så är årets stora nyhet en skattesänkning – om 10 öre. Men inte ens om detta är Kalmar opposition ense om då de lägger fram inte mindre än tre olika förslag till skattesats.

Trots stora framtida utmaningar med växande barnkullar, att vi blir fler äldre i behov av omsorg och med kommande stora investeringar, inte minst kopplat till klimatomställning, så vill de alltså sänka skatten. Men oppositionens politik är inte vår politik. Kalmars högerpartier kan ägna sig åt sin nyckfulla och lynniga skattepolitik på sin kant. Vi i Vänsterpartiet lyfter istället blicken, ser vilka utmaningar som väntar oss alla i vår kommun - och står för vår långsiktighet.

Vänsterpartiets Fullmäktigegrupp:

Liselotte Ross

Jens Körge

Leila ben Larbi

Bertil Dahl

Maria Persson Engman

Richard Deichmann

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.