GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

"Sosseriet är något att vara stolt över”

Politik
”Vi som tillhör arbetarklassen är utsatta för försök till splittring och en del funderar och lägger sin röst på Sverigedemokraterna. Här har ni direkta bevis på att SD befinner sig långt ut till höger på skalan för politiken.”
Debatt • Publicerad 17 juni 2022
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Att riva en välfungerande välfärd är alltid enklare än att bygga upp den igen”
"Att riva en välfungerande välfärd är alltid enklare än att bygga upp den igen”Foto: Henrik Montgomery/TT

Målet att "Stoppa Sosseriet" något som sverigedemokraterna valt att vara helt öppna med och är prioriterat för alla och envar i deras parti allt ifrån Ungsvenskar till moderpartiet och dess politiska företrädare. Att ”Stoppa Sosseriet” handlar om så mycket mer än att inte rösta på vänstern. Det handlar om att de inte står upp för det samhälle demokratiska socialister eftersträvar. De placerar sig längre åt höger än Moderaterna och här har ni beviset.

Låt er inte luras av deras fina ord om jämlik välfärd och arbetarklass, för i slutändan är vi alla förlorare om deras politik får styra. Arbetarkampen är lik kvinnokampen på många sätt, en tydlig likhet är att när vi slutar kämpa för våra rättigheter så kommer dem tas ifrån oss.

1. När vi tar för givet att vård inte ska kosta, att mediciner ska vara subventionerade, att skolan är gratis så glömmer vi lätt att det inte ser ut så i alla länder. Förlusterna riskerar att bli stora och konsekvenserna av deras vägval avgrundsdjupa. Att riva en välfungerande välfärd är alltid enklare än att bygga upp den igen, något vi sett med tydlighet när borgare får styra landet, regioner och kommuner.

2. Vi ser unga människor och för den delen även äldre svälja deras populistiska utspel. Rop på hårdare straff och övervakning, i stället för att se de egentliga bakomliggande faktorer som gör att människor hamnar i ett vägval där brottets väg är den enda utvägen och ändå tror de att SD kan ge en säker framtid.

Vi diskuterar ofta med unga om att vi tar mycket för givet när det kommer till det sociala skyddsnätet, vi har på många sätt blivit bortskämda i och med det system vi har i dag. Vill vi se ett Sverige där välfärden inte är gratis, när människor väljer att inte uppsöka vård för deras försäkringar inte täcker och även om de täcker så har de inte råd med den insats som behövs för att betala i form av försäkringspremie. När föräldrar inte har råd att ge sina barn den utbildning de vill ha och behöver för ett framtida arbete.

När vi på vänstra blocket pratar om att utveckla välfärden väljer högra blocket att satsa på avveckling av densamma. När vi riskerar att förlora det som vi ser som självklarheter i ett helt liv så måste vi anstränga oss hårdare för att inte bli av med de rättigheterna och tryggheten.

Att prata politik med unga är inte svårt. Det gäller att ha ärliga politiska diskussioner utan värderingar där de får utveckla sina tankar om vad som är viktigt i ett demokratiskt samhälle. Det handlar om att utveckla kunskapen om hur samhället och politik samspelar och hur du som individ kan påverka framtiden. Det handlar inte om att fostra socialister utan om att fostra demokratiska medborgare.

Jarkko Pekkala, ordförande Socialdemokraterna Emmaboda

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.